Vijftien jaar verzorgde meteorologe Nicolien Kroon in uniform de weersverwachtingen voor de Koninklijke Luchtmacht. Nu presenteert ze op hoge hakken, die ze tussen de uitzendingen door rustig uitdoet, als Buienradar-weervrouw de weerberichten voor RTL Nieuws en RTL Z.
De Koninklijke Luchtmacht en RTL Buienradar. De organisaties liggen mijlenver uit elkaar en toch hebben ze wat gemeen, vertelt Nicolien Kroon (38): je moet er wel tegen druk kunnen. "Gelukkig ben ik heel stressbestendig", lacht ze. "Ik raak niet zo snel van slag."
Goede bagage
Ook opvallend: Kroon is niet de enige ex-militair in dienst van RTL. Onder meer weermannen William Huizinga en Dennis Wilt hebben ook een achtergrond bij de luchtmacht.
Dat is niet vreemd, vindt Kroon. "Meteorologen van de luchtmacht zijn op veel plekken populair. We zijn zeer praktisch opgeleid, zijn ervaren in het maken van goede, gedetailleerde weersverwachtingen en hebben een no-nonsensementaliteit."
KMA
Net van de middelbare school begon Nicolien aan een opleiding bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). En dat is niet mals. "We leerden te overleven, we kregen schiettrainingen, leerden schuttersputten graven. Er werd gekeken hoe we reageerden als we weinig slaap hadden gehad, als we weinig eten hadden gehad. We werden zowel fysiek als mentaal getraind."
De training duurde een jaar, daarna ging Kroon weer de schoolbankjes in. Bij de Koninklijke Luchtmacht volgde ze een opleiding tot meteoroloog. Dat was weer even wennen, maar ook de opleiding was gelukkig praktisch, vertelt ze.
Op missie
Na iets meer dan een jaar kon ze meteen aan de slag en in totaal verzorgde ze zo'n vijftien jaar weerberichten voor de luchtmacht. Uiteindelijk klom ze zelfs op tot de rang van majoor. Haar belangrijkste taak bestond uit het briefen van de squadrons. Als die gingen vliegen, vertelde Kroon hen waar ze, afhankelijk van hun doel die dag, rekening mee moesten houden.
Ze hield bijvoorbeeld de hoogte van de bewolking bij, het aantal meter zicht, de kans op neerslag en de veranderingen die dat met zich mee zou brengen. Ook maakte ze zogenaamde 'Weather Impact Sheets' voor de planningsafdeling, waarbij ze de invloed van bepaalde weertypen op de inzet analyseerde.
Dat laatste deed ze onder meer vier maanden in Sarajevo, in 2007. "Het was heel bijzonder om zo lang van huis te zijn", zegt Kroon. "Er waren veel verschillende nationaliteiten. Ik werkte samen met een meteoroloog uit Hongarije."
'Zeer gedetailleerd'
Het weerbericht verzorgen voor de luchtmacht is zeer gedetailleerd, vertelt Kroon. Bij RTL moest ze dat leren loslaten. "Ik was in het begin ook veel te zakelijk", blikt ze terug. "Ik was altijd van, hup, feiten. Maar bij RTL moet je het toch wat inkleden."
"Als ik bijvoorbeeld bij de luchtmacht over 'scattered to broken' wolken had, wisten ze meteen wat ik bedoelde. Hier moet ik het uitleggen. Wat houdt het in en wat betekent het?"
'Weer zo'n bijzondere werkgever'
Er was meer wennen, bij RTL. "Het is een heel andere bedrijfscultuur. Ik kwam uit een echte mannenwereld, waar alles lekker duidelijk was", zegt Kroon. "Niet zeuren, maar doen. Er heerste ook grote saamhorigheid, terwijl mensen bij RTL wat individualistischer kunnen zijn."
Ook de reacties op social media noemt ze 'een dingetje'. "Iedereen heeft een mening over je. Maar ik zeg altijd, je hebt lovers en je hebt haters. Ik trek me er niet zo veel van aan."
Toch heeft ze niet lang hoeven nadenken toen RTL langskwam bij de luchtmacht met de vraag of er eventueel geïnteresseerden waren voor een baan bij TV. "Ik vind het verzorgen van weersverwachtingen heel leuk. Maar als je hogerop komt bij de luchtmacht, raak je daar toch wat verder vanaf. En toen RTL kwam dacht ik, als ik dan ergens anders heen ga, dan maar naar weer zo'n bijzondere werkgever."
Klimaatverandering
Net als andere TV-meteorologen is ook Kroon klimaatbewust. Zo rijdt ze in een auto op biogas, heeft ze zonnepanelen op haar dak en alleen nog maar LED-lampen in huis. Ook is ze, zo zegt ze zelf, 'vrij fanatiek in het scheiden van afval'.
Toch speelt ze geen actieve rol in de klimaatdiscussie. "Ik ben geen klimaatwetenschapper", zegt ze daar zelf over. "Maar als je naar de cijfers kijkt zie je gewoon dat het klimaat verandert." En dus probeert ze toch wat te doen. "Ik vind het prettig om mensen juist praktisch te adviseren. Wat kun je zelf doen om je steentje bij te dragen?"
Naast haar werk bij RTL geeft ze lezingen door het land, die wat langer duren dan de 3,5 minuut die ze voor haar weerblokje op TV krijgt. Daarin komt het klimaat regelmatig aan bod. "Ik vind het fijn dat ik af en toe wat verdieping kan geven."
'Zeg nooit nooit'
Soms mist ze de luchtmacht nog wel. "Het is een heel fijne organisatie om voor te werken. Ik was ook trots op mijn uniform. Het is een goed gevoel om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van Nederland."
Hoewel ze geen plannen heeft om terug te keren naar Defensie, sluit ze ook niets uit. "Ik zei vroeger ook altijd dat ik geen weervrouw op tv wilde worden. En kijk waar ik nu zit!"