Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Meike gooide roer om: 'Keihard werken als bakker, maar dit maakt me gelukkig'

Meike gooide het roer om: van tolk naar bakker

Ze had een goede baan, prachtig salaris en niets om over te klagen. Toch gooide Meike Schaling het roer om: ze vertrok bij haar eigen vertaalbedrijf en werd bakker. "Keihard werken voor weinig geld, maar ik vind het heerlijk."

Terwijl ze in een file in Parijs stond, maakte Meike op haar 36e een drastisch besluit. Ze wilde niet langer haar vertaalbureau in Parijs runnen, maar haar grote droom achterna jagen: bakker worden en haar eigen patisseriezaakje starten.

Altijd al haar grote droom

Dat was als klein meisje al haar grote droom. Toch koos Meike eerst anders. Ze kon goed leren, deed gymnasium en verhuisde met haar ouders naar Frankrijk. "De bakkersopleiding was vroeger niet echt een optie omdat ik goed kon leren", vertelt ze. Meike koos voor een tolkenopleiding in Frankrijk. Die rondde ze met succes af en ze startte haar eigen vertaalbedrijf in Parijs.

Een succes. "Het was een gave baan. Ik deed veel vertaalklussen voor mensen uit de tv-wereld en muziekindustrie. Ik ontmoette een hoop mensen en het verdiende goed."

Op papier was ze gelukkig met haar baan, maar toch mistte ze iets. "Toen ik op een dag in de file in Parijs stond, heb ik het besluit genomen. En mijn droom direct in gang gezet."  Dat betekende dat ze terug moest naar school. In Frankrijk kun je anders geen eigen patisseriewinkel starten. "Nog dezelfde dag heb ik geregeld dat ik de opleiding kon doen. Anderhalve maand later kon ik al beginnen."

Miniatuurvoorbeeld

Steeds meer baanwisselingen

Vandaag maakte het CBS bekend dat bijna een miljoen mensen zoals Meike vorig jaar wisselden van baan. Vooral hogeropgeleiden switchen. Deels omdat ze meer kansen zien in de nieuwe baan, deels om een droom na te leven. 

Makkelijk is het niet. Daar weet Meike alles van. Ze had in die tijd drie kleine kinderen. "Het was zwaar. Naast de bakkerijvaardigheden moest ik ook allerlei algemene vakken doen, zoals aardrijkskunde, wiskunde en geschiedenis". Toch ging ze er voor. "Omdat ik het zo graag wilde."

Opening eigen winkel

Na haar studie werkte ze drie maanden in een Michelinrestaurant in Parijs en uiteindelijk opende ze haar eigen patisseriezaak in Parijs. "Ik heb 22 banken bezocht om een lening te krijgen. De laatste bank gaf me op het nippertje een lening."

Ze scheidde van haar partner en stortte zich volledig op de zaak: Petit gateau ('het kleine taartje'). "Iedere dag stond ik om vijf uur op. Ik werkte soms wel honderd uur per week. Met drie kleine kinderen was dat best zwaar."

Miniatuurvoorbeeld
De Franse taartjes die Meike maakt.

Bikkelen voor de droom

Keihard werken voor weinig ook. "En vroeg opstaan went nooit", lacht ze. De zaak in Parijs verkocht ze een paar jaar geleden. Met haar nieuwe partner vertrok ze naar Amsterdam. Daar startte ze in de Haarlemmerstraat in Amsterdam-West een tweede ' Petit Gateau'. "We hebben een prachtige winkel met een heerlijk team. En we zitten vol ideeën."

Want plannen maken, dat blijft ze doen. "Als ik om vijf uur 's ochtends de zaak binnenloop, ik ga bakken en zie dat ik mensen gelukkig maak met mijn taartjes, ben ik blij. Ik heb geen seconde spijt van mijn overstap, ben er erg gelukkig mee."

Wisselen van beroep: doen of niet?

Arbeidspsycholoog Floris van Emmerik schreef een boek over omscholen en geeft antwoord: "Bijna een miljoen mensen zijn vorig jaar gewisseld van baan. Dat is best veel, maar ook logisch. Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen een andere baan kiezen. Ten eerste omdat ze in de nieuwe baan meer inkomenszekerheid hebben en meer groeikansen zien. En  ten tweede omdat ze hun passie en droom achterna willen gaan."

Is het aan te raden om je om te scholen? "Op zich is omscholen altijd goed om te doen. Want als je nieuwe dingen leert, kan dat heel bevredigend werken. Bovendien leven we in een kenniseconomie en is kennis dus heel waardevol."

Raadt hij het iedereen aan? "Denk er wel goed over na. De ervaring leert dat bij mensen die er goed over na hebben gedacht, de switch vaak heel goed uitpakt. Mensen die impulsief een andere baan kiezen, komen vaker bedrogen uit. Bedenk voordat je het van baan wisselt waar je echt happy van wordt. Dat is de essentiële vraag."

Meer op rtlnieuws.nl:
Meer mensen wisselen van beroep, vooral hogeropgeleiden