Geld en Werk

Dit zijn slimme aftrekposten bij je belastingaangifte

16 maart 2018 05:15 Aangepast: 26 januari 2019 13:47
De verwerking van belastingaangiften. Beeld © ANP

Ook belastingaangifte aan het doen? Nederlanders die ermee bezig zijn, zoeken op de site van de Belastingdienst vooral naar informatie over aftrekposten. En omdat de Belastingdienst het niet makkelijker maakt, leggen wij de drie belangrijkste aftrekposten voor je uit.

1. Zorgkosten

Alvast een waarschuwing: wat je aan zorgkosten mag aftrekken, is de afgelopen jaren fors beperkt. Als je relatief gezond bent en weinig kosten maakt, dan kan je nog maar weinig aftrekposten opvoeren. Om teleurstelling te voorkomen, eerst de dingen die je in ieder geval niet mag aftrekken.

Als stelregel geldt dat je alleen kosten mag aftrekken waarvoor je van je zorgverzekering geen vergoeding hebt gekregen. Ook kosten die je zelf voorschiet en later alsnog vergoed krijgt, mag je niet in mindering brengen op je belastbaar inkomen.

Bril of rollator

Dan is er door de overheid ook nog een lijstje afgesproken met zorguitgaven die sowieso zijn uitgesloten van aftrek. Dat geldt voor de premie van je zorgverzekeringen en het eigen risico, maar ook voor de aanschaf van een bril of lenzen, een looprek of rollator. Ook geestelijke gezondheidszorg voor jongeren onder de 18 jaar is uitgesloten van aftrek. De hele lijst kan je hier vinden

Maar wat mag dan wel? Je mag alle andere ziektekosten aftrekken, waarvoor je geen vergoeding hebt ontvangen. Bijvoorbeeld een dure behandeling bij de tandarts die maar voor een deel gedekt wordt door je zorgverzekering, of bezoekjes aan de fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut als je je niet aanvullend hebt verzekerd. Maar ook inentingen voor een reis naar de tropen of behandelingen tegen kaalheid zijn aftrekbaar.

Medische noodzaak

Een ding is wel belangrijk: ze zijn alleen in mindering te brengen als je behandeling medisch noodzakelijk was. Een arts moet de medicijnen of behandeling dus hebben voorgeschreven. Een spuitje botox omdat je dat zelf mooier vindt, mag je dus niet in mindering brengen bij je zorgkosten.

En nog een spoiler: er geldt ook nog een forse drempel: pas als je boven die drempel uitkomt mag je zorgkosten aftrekken. De drempel wordt hoger naarmate je inkomen hoger is.  Verdiende je vorig jaar bijvoorbeeld 38.000 euro, dan is de drempel om zorgkosten af te mogen trekken al 627 euro. Alleen zorgkosten die daarboven vallen mag je in mindering brengen.

2. Studiekosten

De kosten die je maakt voor een studie, mag je aftrekken. Dan moet het wel een cursus of studie zijn die je volgt voor je werk of een toekomstig beroep. Volg je een patisseriecursus omdat je als hobby het bakken van taarten hebt, dan moet je die zelf betalen. Ben je bezig om daarvan je beroep te maken, dan mag aftrekken van de Belastingdienst wel.

En natuurlijk gelden er ook hier weer een aantal regels. Doet je werkgever een bijdrage voor je studie? Dan mag je die bijdrage natuurlijk niet meerekenen. Lesgeld en inschrijfgeld mag je op je belastbaar inkomen in mindering brengen, net als boeken of software die je voor de studie nodig hebt. Maar het gaat alleen om de verplichte en noodzakelijke kosten.

Laptop

Koop je een laptop, tablet, of computer dan mag je die niet aftrekken. Ook de reiskosten, de lunch of studiereizen gelden niet als geldige aftrekposten. En zo is er weer een hele lijst met studiekosten die je wel en niet mag aftrekken.  

Ook voor de studiekosten geldt weer een drempel. Alleen kosten boven de 250 euro mag je aftrekken, tot een maximum van 15.000 euro. En bewaar de bonnetjes, want je moet kunnen bewijzen dat je kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

3. Giften en schenkingen

Heb je vorig jaar een gift gedaan? Donaties zijn fiscaal aftrekbaar, mits het goede doel door de Belastingdienst erkend is. 

Ook hier geldt weer een drempel. De eerste 1 procent van je inkomsten (uit Box 1,2, en 3 opgeteld) mag je niet aftrekken. Het bedrag dat daarbovenuit komt wel.

Stel, al je inkomen bij elkaar opgeteld is 35.000 euro. Je geeft 3.500 euro aan een goed doel. De eerste 350 euro van deze gift mag je niet aftrekken, dat is de drempel van 1 procent van je inkomen, de rest wel. Je mag dus 3.500 – 350 = 3.150 euro aftrekken.

Museum

Geef je aan een culturele instelling, bijvoorbeeld aan een museum of theater, dan geldt een heffing. Je mag je gift voor de aangifte dan met 25 procent verhogen, wat leidt tot extra belastingaftrek. Ook hier geldt dat de instelling wel door de Belastingdienst erkend moet zijn.

Lees ook: Hier moet je op letten als je belastingaangifte doet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van