Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Familie Van Eerd vist 40 miljoen uit supermarkketen Jumbo

Jumbo-topman Frits van Eerd kan 10 miljoen bijschrijven Beeld © ANP

Voor de familie Van Eerd is het tijd om te gaan oogsten. Nadat hun supermarktbedrijf jarenlang geld heeft gestoken in groei door overnames, keert het nu tientallen miljoenen euro’s aan dividend uit aan de oprichtersfamilie.

De supermarktformule Jumbo werd begin jaren '80 overgenomen door Karel van Eerd. De onderneming ontwikkelde zich in een kwart eeuw tot een middelgrote speler, met een sterke aanwezigheid in het zuiden van het land.

Megaovernames

Met de komst van de tweede generatie – de kinderen Colette, Frits en Monique – in de leiding van het bedrijf brak een nieuwe periode aan. Door enkele megaovernames groeide Jumbo de afgelopen tien jaar uit tot de tweede supermarktketen van Nederland, na Albert Heijn.

In 2009 nam Jumbo een grote partij Super de Boer-winkels over, en 2012 volgde C1000. Voor die overnames moest het familiebedrijf hoge schulden aangaan. De afgelopen jaren zijn de overnames geïntegreerd, en is de schuld afgebouwd. Daardoor is er nu ruimte om dividenduitkeringen aan de familie te doen, zegt financieel directeur Ton van Veen.

Veertig miljoen

Uit het vandaag verschenen jaarverslag blijkt dat Jumbo vorig jaar 40 miljoen euro aan dividend uitkeerde aan de familie. Het voorgaande jaar werd al 20 miljoen euro uitgekeerd. Het dividend wordt verdeeld over de vier aandeelhouders, Karel, Colette, Frits en Monique, die allen een kwart van het bedrijf bezitten.

Van Veen wijst erop dat de familie jarenlang geen dividenduitkering heeft gehad. "De focus lag voorheen op de integratie van Super de Boer en C1000. Jumbo werd toen zwaar gefinancierd. De schuld van 1,3 miljard euro is inmiddels teruggebracht tot 170 miljoen." Dat is de reden dat de familie van Eerd nu dividend krijgt, zegt hij. 

Groeiplannen

Toch blijft de vraag of het verstandig is om tientallen miljoenen te onttrekken aan de onderneming, die nog steeds flinke groeiambities heeft. Zo nam Jumbo vorige week bijna honderd Emté-supermarkten over, en wil het de sprong naar België maken.

Ook restaurantdochter LaPlace moet sterk groeien, onder meer in de VS. Ook zijn nog flinke investeringen in online nodig. De onderneming moet al die plannen wel financieren.

Volgens bestuurder Van Veen gaat de dividenduitkering probleemloos samen met de noodzakelijke investeringen. "Die zijn prima te financieren met kredietlijnen. Wij zijn een gezond bedrijf. Onze nettowinst is afgelopen jaren gestegen van 76 naar 156 miljoen euro. Dat biedt ruimte om dividend uit te keren, zonder dat dat de strategische plannen in de weg staat. Als het niet verantwoord was, hadden we het niet gedaan. De continuïteit van het bedrijf gaat voor alles."

Verrast door aandacht

Van Veen zegt verrast te zijn door de aandacht voor de uitkering aan de oprichtersfamilie. "Elk succesvol bedrijf keert dividend uit aan de aandeelhouders. Zij hebben recht op een vergoeding voor het kapitaal dat zij in de onderneming hebben geïnvesteerd. Jumbo heeft lang geen winst uitgekeerd, maar het geld gestoken in groei. Van die groei hebben werknemers, franchisenemers, leveranciers en de belastingdienst geprofiteerd."

Bron: RTL Z / Mathijs Smit
Meer over