Geld en Werk

Inspectie neemt omstreden structuur Buurtzorg onder de loep

05 april 2018 19:39 Aangepast: 02 mei 2018 03:52
Beeld © ANP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verzamelt nadere informatie over de omstreden constructies tussen thuiszorgorganisatie Buurtzorg en privébedrijven van oprichter Jos de Blok. Daarmee kan de inspectie beoordelen of Buurtzorg de regels heeft overtreden.

Dat blijkt uit antwoorden van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op Kamervragen van CDA en VVD over de geldstromen tussen de zorgorganisatie en de privébedrijven van De Blok.

Geldstromen

Vorige maand meldde RTL Z dat de stichting Buurtzorg, die elf jaar na de oprichting is uitgegroeid tot een organisatie met 13.500 werknemers en een omzet van 362 miljoen euro, minstens één miljoen euro heeft doorgesluisd aan Buurtzorg Concepts. Dat is een vennootschap die in handen is van De Blok en enkele zakenpartners.

Ook betaalt Buurtzorg voor diensten die worden geleverd door softwarebedrijf Ecare, dat gedeeltelijk eigendom is van De Blok. Ten slotte bleek Buurtzorg leningen te hebben verschaft aan privébedrijven van De Blok in Zweden en de Verenigde Staten.

Gebrekkige transparantie

Hoeveel geld Buurtzorg precies uitkeerde en leende aan de privébedrijven waarin De Blok belangen heeft, willen Buurtzorg en haar oprichter niet zeggen. Ook wil De Blok niet kwijt hoeveel dividend de privébedrijven aan hem hebben uitgekeerd.

Volgens De Blok kan hij die gegevens niet openbaar maken wegens een afspraak met de Belastingdienst. Het akkoord met de fiscus maakte begin dit jaar een einde aan een jarenlang slepend conflict over de geldstromen tussen Buurtzorg en de privébedrijven.

De geldstromen van de stichting naar de privébedrijven zijn volgens experts op het gebied van goed bestuur in de zorg opmerkelijk, omdat ze niet transparant zijn en de schijn wekken van belangenverstrengeling. Volgens de bestuurscode voor de zorg moet (de schijn van) belangenverstrengeling worden vermeden.   

Opheldering

Kamerleden Evert-Jan Slootweg (CDA) en Sophie Hermans (VVD) vroegen opheldering aan minister van Volksgezondheid De Jonge. In zijn antwoorden noemt de minister het vanmiddag 'vanzelfsprekend dat bij de organisatie van de zorg iedere (schijn van) belangenverstrengeling moet worden vermeden.'

Volgens de minister verzamelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op dit moment 'nadere informatie' ten aanzien van het toezicht op transparante bedrijfsvoering en de bestuursstructuur bij Buurtzorg. De inspectie wil niet toelichten welke informatie er precies wordt verzameld, en bij wie.

Belastingdeal kan openbaar

Op de vraag of de Belastingdienst de deal met Buurtzorg openbaar kan maken, schrijft minister De Jonge dat de fiscus dat wettelijk niet mag. Wel benadrukt hij dat het aan de belastingplichtigen zelf vrijstaat om die afspraken wel openbaar te maken.

Kamerlid Slootweg zegt in grote lijnen blij te zijn met de antwoorden. "Het is prettig om te horen dat de inspectie aan de slag gaat om meer helderheid te krijgen over de constructies bij Buurtzorg. Ook is het goed te weten dat zijn akkoord met de Belastingdienst Jos de Blok niet in de weg staat om meer duidelijkheid te geven over de constructies. Ik zou hem dan ook oproepen openheid te geven."

Doorvragen

Slootweg benadrukt dat hij van de bevindingen van de inspectie bij Buurzorg op de hoogte wil worden gesteld. "Ook laat de brief van de minister nog een aantal vragen open. We moeten blijkbaar meer afpellen, en zullen dus verder doorvragen bij de minister."

Het Kamerlid stelt dat er meer duidelijkheid moet komen om schade aan de thuiszorgorganisatie te voorkomen. "Veel mensen zijn zeer tevreden met de dienstverlening van Buurtzorg. Het is mijn angst dat bijzaken met privébedrijven van die kern afleiden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een organisatie zich in bijzaken verliest, en kopje onder gaat. Dan zijn we verder van huis."

Hoe Buurtzorg de privébedrijfjes van oprichter De Blok financierde, legt Peter van Zadelhoff uit in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore