Geld en Werk

Hosannastemming bij kabinet en bedrijfsleven over keus Unilever

15 maart 2018 15:20 Aangepast: 15 maart 2018 15:31
Jesse Klaver en Mark Rutte in gesprek. Beeld © ANP

De keuze van Unilever voor Rotterdam als plek voor zijn enige hoofdkantoor, wordt door een groot deel van de politiek en het bedrijfsleven met gejuich ontvangen. Toch is niet iedereen is even positief.

Unilever maakte vanochtend na lang wachten bekend dat het de huidige structuur met twee hoofdkantoren, twee raden van bestuur en twee soorten aandelen, grondig op de schop neemt. Het hoofdkantoor dat overblijft wordt een Nederlandse NV, gevestigd in Rotterdam.

Rutte blij

Minister-president Mark Rutte reageert opgetogen: "Ik ben heel blij, omdat het echt een prachtbedrijf is." Voor Rutte is het binnenhalen van Unilever een belangrijke opsteker. Het kabinet heeft zich hardgemaakt voor het afschaffen van de dividendbelasting op verzoek van onder andere Unilever. Dat leidde tot veel maatschappelijke en politieke ophef.

Een belangrijk verwijt was dat de maatregel, die de staat 1,4 miljard kost, alleen ten goede komt aan enkele bedrijven, waaronder Unilever. Topman Paul Polman zei tegen RTL Z dat zijn bedrijf zich al '20 tot 30 jaar' inzet om de belasting van tafel te krijgen.

Premier Rutte is zo blij, omdat hij verwacht dat het hoofdkantoor van Unilever veel werkgelegenheid oplevert. "Er is een hele toeleveringsindustrie omheen. Juridisch advies. Financieel advies. Als ze weg waren gegaan zouden er heel veel banen verloren zijn gegaan.''

Niet meer werk

Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW is het roerend met Rutte eens, maar of dat terecht is, is de vraag. Volgens Unilever zelf verandert er namelijk bitter weinig voor het personeel.

Voor de 7300 werknemers in het VK waar een hoofdkantoor verdwijnt verandert er niets en ook niet voor de 3100 banen in Nederland, laat Unilever weten. Volgens financieel directeur Graeme Pitkethly komen er hooguit enkele tientallen banen naar Rotterdam.

Kat in de zak

PvdA-voorman Lodewijk Asscher en GroenLinks-leider Jesse Klaver hebben dan ook een kritische noot te kraken. Volgens de linkse politici toont het besluit van Unilever aan dat het niet meer nodig is om de dividendbelasting af te schaffen.

"De medewerkers uit Londen komen niet hierheen, dus die dividendbelasting moet van tafel", zegt Klaver. Volgens hem heeft het kabinet voor 1,4 miljard euro een kat in de zak gekocht, als daar geen werkgelegenheid tegenover staat.

Geen chantage? Geen 1,4 miljard naar aandeelhouders

Asscher vraagt zich af waarom Nederland nu nog 'een cadeau aan buitenlandse aandeelhouders zou geven', als het besluit al genomen is en als het klopt dat Unilever Nederland niet heeft gechanteerd.

De vrees was dat Unilever gedreigd zou hebben Nederland te verlaten als de dividendbelasting niet zou worden geschrapt, maar dat wordt door het bedrijf met klem tegengesproken.

Bescherming

Volgens Asscher heeft Unilever juist gekozen voor Nederland door de 'linkse' beschermingsmogelijkheden voor bedrijven die ons land biedt. Ook partijgenoot en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, die het besluit 'een geweldige opsteker' noemde, denkt dat Unilever onder meer voor Nederland koos omdat het bedrijf hier 'minder een prooi voor overnames is'. 

Ook dat spreekt is onzin volgens de topman van Unilever. Volgens Polman is extra bescherming helemaal niet aan de orde. "We gaan in feite minder bescherming bieden", aldus de ceo. Het bedrijf schaft namelijk de preferente aandelen die meer stemrecht geven af en ook wil het bedrijf af van de certificaten van aandelen waardoor ongewenste overnames afgeslagen kunnen worden.

Unilever zelf voert als reden voor de vereenvoudiging aan dat het het bedrijf flexibeler maakt, beter in staat om zelf overnames te doen in de toekomst en op lange termijn waardevoller.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore