Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Unilever dumpt Londen en kiest Rotterdam voor hoofdkantoor

Unilever heeft eindelijk de keuze gemaakt: het bedrijf gaat verder zonder zijn Londense hoofdkwartier. Daarmee wordt het andere hoofdkantoor in Rotterdam nu de enige zetel van het bestuur.

Unilever heeft al sinds jaar en dag een bijzonder complexe bedrijfsstructuur en wil daarvan af. Het bedrijf heeft twee hoofdkantoren, twee aandelenklassen en twee raden van bestuur. 

Eenvoud

Om in de toekomst daadkrachtiger te kunnen werken, moet dat allemaal eenvoudiger. Topman Paul Polman vertelt aan RTL Z dat het besluit niet is genomen onder druk van de afgeslagen overnamepoging van Kraft Heinz. Eén in plaats van twee hoofdkantoren maakt het bedrijf flexibeler, beter in staat om zelf overnames te doen in de toekomst en op lange termijn waardevoller, denkt Unilever.

Lees ook: Unilever rondt fusie uit 1930 nu pas echt af

De keuze voor Nederland is gemaakt omdat er op de Amsterdamse beurs meer wordt gehandeld in Unilever dan in Londen, en het grootste deel van de aandelen al NV-aandelen (dat wil zeggen: Nederlandse aandelen) zijn. Unilever blijft wel in Amsterdam, Londen en New York verhandelbaar op de beurs.

Minder bescherming

Een keuze voor Rotterdam, lijkt ook een keuze voor een betere bescherming van het bedrijf tegen overnames, maar volgens de topman speelde die overweging niet mee. "We gaan in feite minder bescherming bieden", zei Polman daarover. Het bedrijf schaft namelijk de preferente aandelen af (die meer stemrecht geven) en ook wil het bedrijf af van de certificaten van aandelen.

Dat is een beveiligingscontructie waardoor beleggers niet daadwerkelijk aandelen in handen hebben en de uiteindelijke zeggenschap daardoor bij een stichting ligt, in geval van nood (zoals bij een ongewenste overname).

Kantoor Londen verliest status, maar blijft bestaan

Het kantoor in Londen verliest zijn status als hoofdkantoor, maar dat betekent niet dat het gaat sluiten. Het bedrijf wordt opgedeeld in drie divisies en twee van de drie zullen vanuit Londen bestuurd worden, te weten Huishoudelijke verzorging en Persoonlijke verzorging. De levensmiddelentak wordt vanuit Rotterdam gerund.

Voor de werkgelegenheid maakt het dan ook allemaal maar bar weinig uit. Unilever heeft 7300 mensen in dienst in het Verenigd Koninkrijk en 3100 in Nederland. Daar verandert niets aan, schrijft het bedrijf.

Besluit uitgesteld

Het besluit werd eigenlijk al eind vorig jaar verwacht, maar werd toen uitgesteld. De onzekere situatie rond de brexitonderhandelingen en de felle discussie die in Nederland had gewoed over de afschaffing van de dividendbelasting zouden daar redenen voor zijn geweest.

De dividendbelasting, een belasting voor buitenlandse aandeelhouders op winstuitkeringen, wordt door het kabinet afgeschaft. Het binnenhalen van het hoofdkantoor van Unilever zou daar een van de belangrijkste redenen voor zijn geweest.

Polman zegt daarover dat Unilever 20 tot 30 jaar heeft gepleit voor afschaffing van de belasting, maar wilde niet zeggen of dit doorslaggevend is geweest bij de keuze voor Nederland.

Bron: RTL Z