Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Initiatiefwet: minister moet salarisverhoging bankier goedkeuren

ING-ceo Ralph Hamers, wiens omstreden loonsverhoging werd ingetrokken. Beeld © ANP

Zeven politieke partijen hebben een initiatiefwet ondertekend die een einde moet maken aan grote salarisverhogingen van bankiers. Als de partijen hun zin krijgen, moeten banken een salarisverhoging van een bestuurder ter goedkeuring voorleggen aan de minister.

De initiatiefwet, ondertekend door GroenLinks, PVV, SP, PvdA, PvdD, 50plus en Denk, wordt door 69 Kamerleden gesteund en gaat nu naar de Raad van State voor advies. De andere partijen zullen vermoedelijk het advies van de Raad van State afwachten voordat zij bepalen of ze voor of tegen zijn.

Draagvlak

Als de wet er komt, moeten systeembanken ING, Rabobank, Volksbank, ABN Amro en BNG Bank toestemming krijgen van de minister van Financiën voordat zij het salaris van een nieuwe bestuurder kunnen vaststellen of dat van een zittend bestuurder kunnen verhogen.

De minister kan een salaris of salarisverhoging dan afwijzen als hij vindt dat de hoogte van het bedrag 'niet passend is met het oog op een zorgvuldig, beheerst en duurzaam beloningsbeleid dat kan rekenen op maatschappelijk draagvlak'. Ook kunnen er extra regels worden opgesteld om de hoogte van het vaste salaris te bepalen.

Aandelenpakketten

Daarnaast moet de definitie van de 'vaste beloning' aangepakt worden, waardoor bestuurders binnen hun vaste salaris geen betaling meer kunnen krijgen vanuit variabele onderdelen, zoals een aandelenpakket.

Aandelenpakketten en andere beloningen waarvan de waarde variabel is, zullen dan vallen onder de variabele beloning van een bestuurder. Die mag niet mag in het voorstel niet meer bedragen dan 20 procent van de vaste beloning.

'Ander universum'

In een schriftelijke verklaring zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver 'alles op alles zetten' om een Kamermeerderheid voor de wet te krijgen. "Wij willen deze wet met spoed behandelen om te zorgen dat de minister van Financiën snel invloed krijgt op het salaris van bankiers en strapatsen zoals met ING kunnen worden voorkomen. De tijd dat bankiers vanuit een ander universum kunnen doen wat ze willen is definitief voorbij."

De voorlichter van GroenLinks laat weten dat de wet niet met spoedbehandeling is ingediend, zoals dit weekend aangekondigd, maar dat wel gevraagd is aan de Raad van State om het 'met zekere urgentie in behandeling te nemen'.

Onrust ING

Aanleiding voor de initiatiefwet was de voorgestelde salarisverhoging van 1 miljoen euro voor ING-ceo Ralph Hamers, die werd ingetrokken door het bedrijf na flink wat maatschappelijke en politieke onrust. 

Volgens de Raad van State, die de initiatiefwet nog niet binnen heeft, wordt driekwart van de ingediende wetten binnen drie maanden afgehandeld, maar die tijd staat wel voor complexe wetten. De kans is groot dat de beoordeling van initiatiefwet binnen twee maanden rond is.