Wie standvastig is en blijft HODL'en, zal de afgelopen dagen soms zenuwachtig naar de koersen kijken. De afgelopen week daalde de waarde van bitcoin met twintig procent van 11.000 dollar naar 8741 dollar.
Bitcoin is niet de enige cryptomunt die onder druk staat, ook andere valuta dalen flink in waarde. Ripple, litecoin en ethereum dalen de afgelopen week ook in waarde.
Curator wordt bitcoin whale
Voor de onrust zijn twee oorzaken te vinden. Beleggers zijn kwaad op de curator die verantwoordelijk is voor het afwikkelen van het faillissement van Mt. Gox. Die Japanse cryptomarktplaats stortte vier jaar geleden in na een enorme diefstal.
LEES OOK: Hoe zat het ook alweer? Cryptojargon uitgelegd
De advocaat van Mt. Gox, Nobuaki Kobayashi, blijkt een 'bitcoin whale'. Dat houdt in dat hij grote hoeveelheden bitcoin bezit. Een 'whale' valt op door grote transacties waardoor de prijs kan veranderen. In een rapport dat afgelopen woensdag verscheen schrijft Kobayashi dat hij bijna 36.000 bitcoin (BTC) en 34.000 bitcoin cash (BCC) van de hand heeft gedaan sinds september 2017. In totaal leverde dat zo'n 400 miljoen dollar op.
1,5 miljard dollar aan BTC
Een enorme hoeveelheid dus die de markt op komt, waardoor de schaarste afneemt en de prijs daalt. Maar de de zorgen zijn groter. Tijdens de grote diefstal raakte Mt. Gox 850.000 bitcoins kwijt, toen nog 500 miljoen waard. De failliete beurs heeft 200.000 bitcoin teruggekregen.
Mt. Gox heeft dus nog 166.344 bitcoin over, goed voor zo'n 1,5 miljard dollar tegen de huidige tarieven. Hoe Kobayashi dat gaat verkopen is in het rapport niet bekendgemaakt, wel laat hij weten op zoek te gaan naar de 'hoogst mogelijke' prijs.
SEC waarschuwt voor cryptobeurzen
Reden nummer twee is waarschijnlijk te vinden in een statement van de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Zij waarschuwden crypto-investeerders voor cryptobeurzen. Daarnaast zeggen ze dat de meeste munten en ICO's moeten voldoen aan overheidsstandaarden. Daarom vallen handelsplatformen voor cryptomunten ook onder landelijke regelgeving en moeten ze zich registreren bij de SEC.
LEES OOK: Hoekstra wil cryptohandel en ICO's aan banden leggen
De dienst is bang dat de platforms kunnen overkomen als gereguleerde beurzen. "Verschillende platformen noemen zichzelf 'beurs', wat de onjuiste indruk kan geven dat ze voldoen aan wettelijke normen of gereguleerd worden. Sommige platforms claimen hoge standaarden te gebruiken, maar die standaarden zijn niet gelijk aan de standaarden van de SEC."