Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Recordbedrag voor topman NXP bij overname

De Amerikaanse NXP-topman Clemmer loopt binnen als de overname van zijn bedrijf doorgaat. Beeld © ANP

Topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP strijkt een recordbedrag op als het bedrijf overgenomen wordt door het Amerikaanse Qualcomm. Omgerekend zou het om 391 miljoen euro gaan. Kamerleden reageren geïrriteerd.

De berekening werd gemaakt door het Het Financieele Dagblad. In diezelfde krant werd door Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Kees Verhoeven (D66) kritiek geuit.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse multinational het Nederlandse bedrijf overneemt. Aandeelhouders van NXP moeten nog wel instemmen met de deal. Als dat gebeurt, dan krijgt de 65-jarige Amerikaan de ongekend grote bonus als hij zijn aandelenpakketten en toegekende optierechten verzilvert.

'Bizar'

De hoogte van het bedrag stootte tegen het verkeerde been van de twee Kamerleden. Het bedrijf profiteerde volgens Gersthuizen afgelopen jaren een aantal keer van subsidies voor research en development. Ze wil graag weten hoeveel dat was in totaal.

Verhoeven noemt de bonus 'bizar'. "We kunnen alleen een moreel appel doen om dergelijke bedragen niet te accepteren en verder maar hopen dat deze man belasting betaalt in Nederland."

Hoogste bonus ooit

Als het bericht klopt, zou Clemmer de hoogste bonus in de Nederlandse geschiedenis krijgen. Tot nu toe werd die lijst aangevoerd door topman Jan Bennink van babyvoedingsbedrijf Numico. Hij ontving in 2007 bij elkaar 63 miljoen euro voor zijn opties en aandelen toen Numico werd ingelijfd door het Franse Danone. Ook kreeg Bennink destijds nog een vertrekbonus van 4,4 miljoen euro.

De overname van NXP, de vroegere chiptak van Philips, is één van de grootste van een Nederlands bedrijf ooit. Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van omgerekend 43 miljard euro.

NXP wilde niet reageren op het bericht.