Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Europese Commissie verwacht uitzondering op staalheffing Trump

Eurocommissaris van Handel Cecilia Malmström. Beeld © AFP

De importheffingen op staal en aluminium die president Trump heeft aangekondigd, gaan waarschijnlijk niet gelden voor de EU. Een voorlichter van de Europese Commissie zegt tegen RTL Z dat de EU ervan uitgaat dat de heffingen van tafel gaan.

Wanneer dat gaat gebeuren weet de voorlichter niet, omdat dat afhankelijk is van het besluit van Donald Trump.

Acceptabele uitkomst

Het nieuws komt een dag na de trip van de EU-Commissaris van Handel, Cecilia Malmström, naar Washington. Malmström was daar om met de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross te overleggen.

Na afloop werd een korte gezamenlijke verklaring gepubliceerd waarin Malmström en Ross aankondigden om direct in overleg te gaan 'met het oog op het vinden van wederzijds acceptabele uitkomsten' over zaken van zorg, zoals de heffingen op staal en aluminium.

Slag om de arm

Blijkbaar zijn de gesprekken zo verlopen dat de Europese Commissie verwacht dat die acceptabele oplossing gevonden wordt. Toch is het nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Tijdens een overleg in het Europees Parlement vanochtend hield Malmström een slag om de arm en zei nog steeds niet zeker te weten of de EU wordt uitgezonderd.

Als de EU inderdaad wordt uitgezonderd van de heffing van 25 procent, is dat geen unicum. Ook de buurlanden van de VS, Canada en Mexico, worden niet geraakt door de maatregel.

Einde dreigende handelsoorlog?

De afgelopen weken liep de spanning hoog op tussen de EU en de VS. De Europese Commissie dreigde met gelijke munt terug te slaan, waarna Trump met nog meer handelsbelemmeringen dreigde. Aan deze koude handelsoorlog komt mogelijk een einde, als de EU en de VS inderdaad tot een oplossing komen.

"Brussel wacht in spanning op de verlossende tweet van Trump. Als Trump de uitzondering maakt, dan zullen de EU-leiders opgelucht reageren", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Ook voor ons land is dit belangrijk: wij zijn na Duitsland de grootste exporteur van staal naar de VS. Het kabinet noemde eerder een bedrag van ongeveer 550 miljoen euro dat daarmee gemoeid is."