Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ict-opleidingen trekken nauwelijks vrouwen: 'Sector moet aan imagoprobleem werken'

Slechts 10 procent van de ict-studenten is vrouw. Beeld © Getty

Vrouwen zijn nog steeds sterk ondervertegenwoordigd op ict-opleidingen. Dat is kwalijk, vinden experts: "De komende jaren verdwijnen er heel veel administratieve functies, waardoor veel vrouwen hun banen verliezen, maar daar komen heel technische banen voor terug."

Van alle studenten die in 2017 startten met een ict-opleiding op het hbo of wo, was maar 10,2 procent vrouw, berekende RTL Nieuws op basis van cijfers van DUO. Dat percentage is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. In 2013 was 8,1 procent van de eerstejaarsstudenten op ict-opleidingen vrouw.

Veel vrouwen werkloos

En dat terwijl het in de toekomst juist belangrijk is dat vrouwen technische vaardigheden hebben, zegt Vivianne Bendermacher. Met haar platform Techionista moedigt ze vrouwen aan om in de technologiesector aan

Miniatuurvoorbeeld

de slag te gaan. "De komende jaren verdwijnen er heel veel administratieve banen, waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn. De banen die daarvoor terugkomen, zijn heel technisch. Voor mannen ontstaan dus meer banen, terwijl ze voor vrouwen verdwijnen."

Als vrouwen niet snel leren programmeren, ontstaat er voor hen een grote achterstand op de arbeidsmarkt. Toch kiezen ze er niet voor, omdat ze denken dat het niets voor hen is. En dat is niet zo gek. Bendermacher: "Als het gaat om diversiteit in de technologiesector, doet Nederland het vergeleken met andere landen in Europa slecht. Wetenschappers denken dat dat komt doordat we nog heel erg in stereotypes denken."

"Denk aan speelgoed. Jongens krijgen technisch lego, maar meisjes krijgen vaak heel ander speelgoed. Daar maak je al een onderscheid: technische dingen zijn typisch iets voor jongens", zegt Bendermacher. Meisjes worden daardoor onbewust een andere richting opgestuurd en kiezen niet voor de technische vakken.

'Ben je hier met je vriendje?'

Ineke Scheffers maakte dat zelf mee. Op de middelbare school haalde ze goede cijfers voor wiskunde en natuurkunde, maar een technisch profiel overwoog ze niet. "De leraren vonden het

Miniatuurvoorbeeld

heel normaal dat ik voor een maatschappelijk profiel koos. Een klasgenootje, met lagere cijfers voor de technische vakken dan ik, werd door een leraar wel apart genomen toen hij een maatschappelijk profiel koos. Want met zijn cijfers, zei de leraar, kon hij prima de technische richting op, waarmee hij uiteindelijk veel meer verschillende carrièremogelijkheden zou hebben."

Een jaar geleden heeft Scheffers zich alsnog laten omscholen tot programmeur. Nu heeft ze het platform Girl Code, waarmee ze vrouwen enthousiasmeert voor programmeren en bijeenkomsten organiseert voor vrouwen die in de techsector werken. "Ik merk dat daar echt behoefte aan is. Als je nu als vrouw rondloopt op een ict-congres, krijg je de vraag of je daar met je vriendje bent. Of mannen flirten de hele dag met je. Het is heel eenzaam om als vrouw in tech te werken."

Imagoprobleem

Scheffers heeft duidelijke ideeën over hoe dat moet veranderen. "Al op de basisschool moeten jongens én meisjes leren programmeren, zodat meisjes in ieder geval geen achterstand oplopen. Ook leren ze dan meteen dat de technische vakken best een optie voor ze zijn." Bendermacher vult aan: "Zelfs als meisjes heel goed zijn in wiskunde, denken ze volgens onderzoek dat dat niet zo is. Ze beoordelen zichzelf veel slechter dan ze zijn."

Ook moet de sector wat doen aan zijn imagoprobleem, vindt Bendermacher. "Als je een meisje vraagt of ze wil leren programmeren, zegt ze waarschijnlijk nee. Maar als je haar vraagt of ze bij Instagram wil werken, vindt ze dat geweldig, terwijl het op hetzelfde neerkomt. We moeten laten zien dat werken in de techsector heel creatief en heel leuk is, in plaats van alleen maar moeilijk, ingewikkeld en heel technisch." 

Met Nerds Om Tafel

De uitspraken die Vivianne Bendermacher en Ineke Scheffers in dit artikel deden, komen uit de podcast Met Nerds Om Tafel. Ze praten daar uitgebreid over de oorzaken van het vrouwentekort in de techsector, de ervaringen die ze daar zelf mee hebben en de oplossingen die ze ervoor zien. De aflevering wordt voorgezeten door Lisa Boerop, auteur van dit artikel.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van