Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Contant geld verdwijnt, maar er zijn genoeg redenen om je kind juist wel cash zakgeld te geven

Beeld © ANP

De maatschappij neemt langzaam maar zeker afscheid van contant geld. Dat heeft voordelen – je hoeft niet vaak meer in de rij te staan voor het pinautomaat, maar ook nadelen. Voor kinderen is cash namelijk nog steeds hard nodig om over de waarde van geld te leren.

Uit cijfers van de Junior Monitor 2018, die vandaag werden gepubliceerd, blijkt dat contant geld nog steeds de meest gebruikte betaalmethode onder kinderen is. Ongeveer een vijfde van alle kinderen betaalt weleens iets met zijn of haar bankpas, en 3 procent van de kinderen betaalt soms iets via internetbankieren.

Lege spaarpot

Volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud is het belangrijk dat jonge kinderen met contant geld om leren gaan voordat ze een bankrekening krijgen. "Voor kinderen van 6 of 7 jaar oud is dat heel nuttig. Als je ze cash zakgeld geeft, zien ze de hoeveelheid geld in hun spaarpot langzaam groeien. Daarnaast leren ze dat op ook echt op is."

Als ze die nieuwe doos Lego kopen, zien ze dat hun spaarpot plotseling leeg is, terwijl dat bij een spaarrekening helemaal niet zo voelt. "Voor iedereen, ook volwassenen, geldt dat de pijn bij het uitgeven van contant geld veel groter is. Digitaal geld geven we veel makkelijker uit", zegt Bettonville.

'Met een pinpas kan ik meer kopen':

Kennen kinderen de waarde van geld nog? Wij namen de proef op de som.

Eigen bankrekening

Daarnaast zien kinderen bij het pinnen geen verschil tussen een bedrag van 500 euro of een bedrag van 2 euro. "Als jij je boodschappen afrekent, hebben je kinderen geen idee hoe duur die waren", zegt zakgeldexpert Annelou van Noort. "De pintransactie is altijd hetzelfde, of iets nou heel duur of juist heel goedkoop is. Daardoor leren ze de waarde van artikelen niet. Door ze met contant geld dingen te laten kopen, leer je ze die waarde wel."

Toch is het, als je kinderen wat ouder worden, heel belangrijk om ze juist ook met digitaal geld te leren omgaan. Van Noort: "Je kunt ze dan voordat ze naar de middelbare school gaan een eigen bankrekening met pinpas geven. Op die manier kun je ze veilig leren pinnen, met bijvoorbeeld hun hand boven de knoppen, voordat ze wat zelfstandiger worden. Ook kun je nog wat controle houden over hun bankrekening." Bij de meeste banken kunnen ouders een betaallimiet instellen op de bankrekening van hun kinderen en kun je als ouder gemakkelijk meekijken met je kind.

Webshops

Ook Bettonville vindt het verstandig om kinderen aan digitaal geld te laten wennen. "Kinderen moeten natuurlijk zeker muntgeld leren herkennen en zo met de waarde van geld om leren gaan, maar de maatschappij draait inmiddels op digitaal geld. Het is daarom ook heel belangrijk dat ze leren hoe ze geld moeten overmaken en hoe ze bijvoorbeeld online dingen moeten kopen. Leer ze producten op verschillende websites vergelijken, dat ze er een nachtje over moeten slapen en laat ze zien welke webshops wel en niet betrouwbaar zijn. Daar hebben ze als ze ouder zijn veel aan."

Meer op rtlnieuws.nl: