Ga naar de inhoud
Geld en Werk

20.000 zzp'ers kunnen in mei compensatie zwangerschap aanvragen

Beeld © Getty Images

De zelfstandig ondernemers die tussen 2005 en 2008 een kind kregen en geen beroep konden doen op een zwangerschapsuitkering, kunnen vanaf 15 mei compensatie aanvragen bij het UWV. Dat laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaalde vorig jaar namelijk dat deze vrouwen wel degelijk recht hadden op een vergoeding. De ondernemers krijgen tot 1 oktober de tijd om hun aanvraag in te dienen. 

Kritiek

Tot 2004 hadden zwangere zelfstandigen in Nederland recht op een zwangerschapsregeling (de WAZ). Het vervallen van die regeling leidde tot veel kritiek. In 2008 werd opnieuw een vorm van compensatie in het leven geroepen: de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZAZ). Die gold echter niet met terugwerkende kracht. 

Zie ook: UWV verliest en moet zwangere zelfstandigen alsnog verlof betalen

Drie vrouwelijke zzp'ers besloten een proces te voeren tegen uitkeringsinstantie UWV. De afgelopen jaren heeft dit tot verschillende uitspraken geleid. 

5600 euro bruto

Na een tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in juli vorig jaar besloot de vorige minister van Sociale Zaken een compensatieregeling te treffen. Volgens de CRvB heeft iedere vrouw onder het VN-vrouwenverdrag recht heeft op enige vorm van bevallingsverlof.

Zo'n 20.000 vrouwen komen volgens het ministerie in aanmerking voor een compensatie van 5600 euro bruto. Het geld wordt vanaf januari 2019 uitgekeerd. Het UWV en het ministerie beloven dat zij 'extra communicatie' zullen inzetten om de vrouwen te bereiken.