Geld en Werk

Bedrijf wil af van rokende werknemer: 'Ik steek elk uur sigaretje op'

08 maart 2018 13:30 Aangepast: 08 maart 2018 16:29
Archieffoto, deze man komt niet voor in het verhaal. Beeld © ANP

Te veel rookpauzes gaan Ronald Hello misschien zijn baan kosten. Hij stond gisteren tegenover zijn baas in de rechtbank. Hello wil 14.000 euro aan achterstallig salaris van zijn werkgever, maar zijn baas vindt dat hij onder meer door het vele roken zijn volledige salaris niet meer waard is.

"Sinds 1 november werd ik opeens gekort op mijn salaris", vertelt Ronald Hello, security en compliance officer bij ICT-bedrijf BetterBe in Enschede. Waarom is voor hem niet duidelijk. "We hebben een nieuwe manager, die wil van me af. Ik ben minder gaan verdienen. Maar de reden blijft vaag. Daarom heb ik een kort geding aangespannen."  

'Ontslag moet kunnen':

Rookt je collega te veel? We peilden de meningen: 'salaris korten'!

Pakje zware shag per twee dagen

Gisteren was de zitting. Tot Hello's verbazing hoorde hij uit de mond van de advocaat van zijn baas dat vooral zijn rookgedrag het probleem is. "Dat kwam voor mij een beetje als een verrassing. Ik rook een pakje zware shag per twee dagen. Ik rook elk uur op mijn werk, maar bespreek dan ook dingen met collega’s in ons rookhok."  

Hello eist 13.881 euro bruto van zijn baas, staat in het rechtbankverslag van dagblad Tubantia. Dat is voor het grootste gedeelte achterstallig salaris. Sinds half november is Hello ziek en krijgt hij nog maar 70 procent van zijn loon. Hij vindt dat hij 'net als iedereen' gewoon 100 procent hoort te krijgen. Daarnaast is hij boos dat zijn bonusregeling van 1000 euro per maand is stopgezet.

Opluchting bij collega's

Advocaat Arnout Hurenkamp van BetterBe stelde in de rechtszaal dat Hello steeds vaker pauzes nam om te roken, waardoor hij niet meer normaal functioneerde. 'Een dramatische daling in het presteren', noemde de advocaat het zelfs. Sinds Hello afwezig is, zou er bovendien 'opluchting op de werkvloer' heersen. Hij zou 'een negatieve stempel op de werksfeer drukken'. 

Hello zit overspannen thuis, vertelt hij. "Ik heb er slapeloze nachten van. Ik ben bang dat ze helemaal van me af willen, maar laat het er niet bij zitten. Ik werk er al 18 jaar."

De kantonrechter doet over twee weken uitspraak, maar heeft mogelijk meer tijd nodig om tot een oordeel te komen. De advocaat van BetterBe wil in afwachting van de uitspraak geen commentaar op de zaak te geven.

Meer op rtlnieuws.nl:

`