Bij ABN Amro, dat nog altijd voor een deel in handen is van de staat, hoeven ze zich geen zorgen te maken over publieke woede over salarissprongen voor de top. Ceo Kees van Dijkhuizen gaat er dit jaar zelfs minder op vooruit dan het gewone personeel.
Van Dijkhuizen verdiende vorig jaar 712.668 euro en krijgt er dit jaar 1,5 procent bij. Daarmee volgt zijn salaris de algemene banken-cao. Het gewone personeel van de bank krijgt er dit jaar 2 procent bij, dat is vastgelegd in de cao van ABN Amro.
Geen bonus
Omdat Van Dijkhuizen aan het hoofd staat van een staatsgesteunde bank, is zijn salaris in principe bevroren door een bepaling in de Wet Beloningsbeleid Financiële Ondernemingen. Een bescheiden verhoging op basis van de algemene banken-cao wel toegestaan, want - zo is de redenering - een verhoging die voor iedereen geldt, geldt ook voor de top.
Maar omdat de directie zelf verantwoordelijk is voor het resultaat van cao-onderhandelingen van ABN, wordt de verhoging niet op de eigen cao gebaseerd, maar op de algemene banken-cao, legt woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd uit. Daar is de directie van ABN Amro namelijk niet bij betrokken en zo wordt een mogelijk belangenconflict vermeden.
Geen bonus
Een bonus krijgt Van Dijkhuizen of een van zijn collega's in de raad van bestuur ook niet, ook dat is namelijk bij wet verboden voor banken die aan het staatsinfuus liggen. Zolang de overheid aandelen ABN bezit, mag de top geen bonus krijgen.
ABN schrijft wel dat het beloningsbeleid in algemene zin wel toestaat dat de topbankiers een bonus van maximaal 20 procent krijgen, maar dat dat voorlopig nu eenmaal niet mag.
10 keer een doosnee-salaris
In vergelijking met de doorsnee werknemer verdient Van Dijkhuizen ook niet buitengewoon veel. Althans, niet als je het vergelijkt met andere bedrijven. De topman van ABN Amro verdient 10 keer zoveel als de doorsnee werknemer bij het bedrijf.
Bij concurrent ING is dat verschil een factor 33, maar het kan nog veel extremer. Bij Heineken verdient de topman 215 keer meer dan een gewone werknemer.
Benchmarking?
Voor de bepaling van de salarissen van de directie wordt verder bij ABN niet meer gekeken naar wat de topmensen bij andere grote bedrijven en banken verdienen. Volgens de bank is het zogenoemde benchmarking, op dit moment 'heel moeilijk, zo niet onmogelijk', door de grote wijzigingen in het bankenlandschap van de afgelopen jaren.
"De salarissen voor het bestuur liggen vast, dus er valt ook niets te benchmarken", merkt de woordvoerder op. "Dat willen we ook niet en dat gaan we ook niet doen."
Concurrent ING ging afgelopen week juist faliekant de mist in met het beloningsbeleid, juist door te benchmarken. Daar stelde de raad van commissarissen een loonsverhoging voor topman Ralph Hamers voor van 50 procent, omdat dat in lijn zou zijn met andere bedrijven. Na zware druk uit de samenleving en politiek besloot ING uiteindelijk om het voorstel in te trekken.