Ga naar de inhoud
Geld en Werk

VVD'ers: commissaris worden is niet zo 'verschrikkelijk' als Rutte zegt

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte noemt de voorgestelde, nieuwe beloning voor ING-topman Ralph Hamers 'buitensporig' hoog. Hij zei daarnaast zelf nooit in een raad van commissarissen te gaan zitten. Dat lijkt hem 'verschrikkelijk'. Partijgenoten, waaronder Neelie Kroes, noemen dit een te snelle conclusie.

Het werk als lid van een raad van commissarissen lijkt Mark Rutte niets, zei hij vandaag. "Dan kun je alleen maar toezicht houden en commentaar leveren en nooit iets doen." 

Neelie Kroes zegt desgevraagd dat als de premier dit zegt, hij 'niet goed geïnformeerd is over wat een raad van commissarissen doet'. "Je praat mee over strategie, bedrijfsrichting, fusies, salarissen." De VVD-prominente is zelf zeer ervaren in talloze bestuursfuncties. "Commissariswerk is allerminst saai, ik vind het heel intens en interessant." 

'Het lijkt me niets'

Rutte liet zich uit over het werk binnen een raad van commissarissen toen hij werd gevraagd naar de voorgestelde hoge beloning voor ING-ceo Ralph Hamers. De premier stelde dat hij nooit mee zal werken aan 'een exorbitant hoog salaris van een bankdirecteur'. "Dan moet ik eerst in zo’n raad gaan zitten en dat ga ik echt nooit doen."

Kroes vindt het 'raar' dat Rutte deze garantie geeft. "Ik kan me voorstellen dat Mark er nu nog niet aan denkt, maar er komt vast een moment dat hij de politiek vaarwel zegt. Ik hoop dat dat nog lang duurt hoor. Maar het komt wel en dan zijn dit soort opstellingen fascinerend", zegt ze.

Opstappen is een optie

Rutte ziet het verkeerd, denkt ook Annemarie Jorritsma (VVD). "Het werk is wel echt iets meer dan commentaar leveren. Rutte heeft het nog nooit gedaan, dus hij weet het ook niet." Zelf vindt Jorritsma zulk werk altijd heel erg leuk.

"Anders had ik het natuurlijk niet gedaan, het was heel interessant. Maar rondom het gedoe bij ING snap ik het wel, je bent wel verantwoordelijk. Maar als je het ergens niet mee eens bent is er natuurlijk een hele simpele methode, dan kan je opstappen."

Volgens Jorritsma was het lidmaatschap van een raad van commissarissen of een raad van toezicht vroeger een erebaantje. "Nu is het een risicovolle aangelegenheid, kijk maar naar de afgelopen dagen. Vroeger zat je bij wijze van spreken achter de geraniums, nu in het zonlicht."

'Smalle opvatting' 

Daar is Helmi Huijbregts, ook Eerste Kamerlid voor de VVD, het mee eens. Zij is al tijden gestopt met haar nevenfuncties als commissaris. "Voor mij kwam het samen met mijn baan als gedeputeerde, maar ik vond het altijd heel interessant."

Ze was onder andere actief als commissaris bij Eindhoven Airport, Essent en Attero. "Dat was erg leuk. Over wat de premier zegt heb ik niet direct een mening, het is in de tijdsgeest van nu en zijn opvatting van de baan. Het is wel een smalle opvatting, vind ik. Maar vroeger was het nog gewoon de Postbank, nu is ING een wereldspeler. Dan heb je een andere rol."

Tijd voor diversiteit

Jorritsma voegt nog toe dat een politicus het gewend zou moeten zijn om na te denken over de beslissingen die genomen worden en wat de gevolgen daarvan zijn. Ze wijst op de ophef van de afgelopen dagen, over de salarisverhoging bij ING en 'het gedoe' rondom de man-vrouwverhouding bij de Schiphol-top. "Dat is toch niet te geloven? Ik was echt verbijsterd."

Ze vervolgt: "Ik vind dat het echt wel tijd is voor meer diversiteit, daar bemoei ik me ook nog mee in verschillende raden van commissarissen en toezicht. Daar blinkt men hier ook niet echt in uit."

'Niet te vaak 'nooit' roepen'  

De politica denkt overigens wel dat Rutte in de toekomst een hele goede toezichthouder zou kunnen. Ook Kroes denkt dit. "Ik ben natuurlijk een stukje ouder dan Mark, dus weet ook dat dingen soms komen zoals ze komen. Ik zou hem willen adviseren om niet te vaak 'nooit' te roepen", zegt zij.

Lachend: "Tenzij hij opeens heel zeker weet dat hij straks rozen wil gaan kweken, maar dat zie ik niet gebeuren."