Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Woede en verbijstering over enorme loonsverhoging ING-topman: 'stuitend' en 'ouderwets graaien'

ING-ceo Ralph Hamers. Beeld © ANP

Politici en vakbonden reageren verbolgen op de flinke salarisverhoging van ING-ceo Ralph Hamers. PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 roepen op tot een debat in de Tweede Kamer. Vakbond CNV spreekt van een 'absurde verhoging' en 'ouderwets graaien'.

CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga zegt dat de loonsverhoging een zware claim legt op het cao-overleg. Vorig jaar kreeg Hamers nog een beloning van 2 miljoen euro per jaar en dat wordt dit jaar 3 miljoen euro. 

'Stuitende arrogantie'

Wiersinga: "ING verdedigt het besluit door te stellen dat Hamers in de eredivisie speelt. Dat de bank weer goed draait, is wel dankzij de medewerkers. Kennelijk spelen die ook in de eredivisie. Ben benieuwd wat ING dan voor de werknemers in petto heeft."

Zie ook: Forse hogere beloning voor ING-topman Hamers: 'Verdiende te weinig'

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt de verhoging 'buitensporig'.

PvdA-kamerlid Henk Nijboer vraagt zich af in welke wereld Hamers leeft, aangezien het 'gewone personeel' er volgens hem maar 1,7 procent bijkrijgt. "Hebben ze dan helemaal niks geleerd? ... Debat aangevraagd", tweet hij. Jesse Klaver is het met hem eens:

Kamerlid Bart Snels van GroenLinks noemt het 'stuitende arrogantie'. Op Twitter stelt hij: "Het lijkt erop dat bonusregels omzeild worden. Ik wil snel debat met minister van Financiën.

"Terwijl de topmannen vrolijk doorgraaien, moet de gewone man het met een kruimel doen. Schandelijk!", tweet PVV-leider Geert Wilders.

Jan Paternotte van D66 wil een hoorzitting. Als die er komt dan moet ING uitleg geven aan de Tweede Kamer over de salarisverhoging van de ceo. 

Geen reactie ING

Zijn partijgenoot Kees Verhoeven stelt cynisch: "Het is een hele geruststelling dat onze door de overheid overeind gehouden banken bescheiden zijn gebleven, de klant voorop stellen en midden in de samenleving staan. Daardoor voelen zij haarfijn hoe veel Nederlanders zich voelen." 

ING laat weten verder niet te willen reageren op de kwestie. De voorgestelde loonsverhoging moet nog wel door de aandeelhouders worden goedgekeurd op 23 april. De beleggersvereniging VEB schat de kans groot in dat zij dit doen. 

ING-top zag eerder af van bonus

Het is niet de eerste keer dat er ophef is over de beloningen voor de ING-top. In 2011 zagen de toenmalige bestuursvoorzitter Jan Hommen en zijn medebestuurders daarom af van hun bonus over 2010.

In een opiniestuk in de Vokskrant schreef Hommen destijds dat de ophef 'hernieuwde schade dreigt toe te brengen' aan het 'herstellende vertrouwen van de klanten en de samenleving' in de bank.