Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nederlandse Alumexx gaat in VS produceren vanwege importheffing

Een staalwerkplaats in China. Beeld © AFP

Het bedrijf Alumexx uit Etten-Leur gaat een deel van de productie naar de Verenigde Staten verplaatsen vanwege de importheffing van tien procent op aluminium die Donald Trump heeft aangekondigd.

Alumexx, producent van aluminium klimmaterialen voor de doe-het-zelfmarkt, dacht al enige tijd over de stap na. De raad van commissarissen heeft het besluit goedgekeurd.

Het bedrijf weet nog niet wanneer het de productie in de VS opstart. Wel heeft het met partner VDL afgesproken dat het van fabrieken in Richmond en Atlanta gebruik kan maken.

Via Canada

Voor de productie in de VS gaat Alumexx aluminium uit Canada halen omdat dat van hogere kwaliteit is dan Amerikaans aluminium. Canada is door president Trump vrijgesteld van de importheffing.

Zie ook: EU tegen Trump: klagen over importheffing auto's is cherrypicking

Volgens Alumexx-topman Jeroen van den Heuvel zijn de gevolgen van de importheffingen niet alleen maar negatief. Hij voorziet dat de aluminiumprijs in Europa gaat dalen als gevolg van de importheffing, waardoor eindproducten in Europa niet duurder worden. De Amerikaanse export neemt daardoor op den duur af.

'Made in the USA'- stempel

Van de Heuvel: "Deze marktwerking zal zeker een jaar nodig hebben.'' Daarna voorziet hij dat 'Trump zich soepeler op zal gaan stellen richting Europa'.

Voor Alumexx geldt de Verenigde Staten als een zeer interessante markt. Door in dat land te gaan produceren kan het Nederlandse bedrijf zijn producten ook voorzien van een 'Made in the USA'- stempel. Bovendien onderzoekt Alumexx of het ook klimmaterialen van glasvezel kan maken, een materiaal waar de VS een sterke positie in heeft.