Nederland moet nog meer doen om belastingontwijking via ons land aan te pakken. Net als zes andere Europese landen krijgt ons land een standje van de Europese Commissie, die stelt dat het Nederlandse belastingklimaat de rechtvaardigheid in Europa ondermijnt.
Zeven lidstaten noemde eurocommissaris Pierre Moscovici vanmiddag tijdens zijn persconferentie. Nederland, België, Cyprus, Hongrije, Ierland, Luxemburg en Malta.
Zij maken volgens onderzoek van de Europese Commissie 'agressieve belastingplanning' mogelijk. "Deze lidstaten ondermijnen de rechtvaardigheid en het gelijke speelveld binnen de interne markt, en ze vergroten de last voor de Europese belastingbetalers", zei Moscovici.
Landen in de EU bepalen hun eigenlijk belastingbeleid en zij kunnen daarmee bedrijven helpen om zo min mogelijk belasting te betalen, om zo bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven te lokken. Dat is de EU al jaren een doorn in het oog.
Nederlandse plannen
Het kabinet heeft onlangs juist plannen aangekondigd om zogenoemde brievenbusfirma's in Nederland aan te pakken. Dat zijn bedrijven die alleen op papier bestaan (en ene brievenbus hebben) om zo gebruik te kunnen maken van gunstige Nederlandse belastingregels. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei het 'beeld te willen kantelen' dat Nederland een belastingparadijs zou zijn.
Snel besprak die plannen ook in Brussel met Moscovici en had toen nog het idee dat Brussel positief tegenover de plannen stond. "Hoewel we de stappen die sommige lidstaten onlangs hebben genomen om hun belastingmodel aan te pakken, waarderen moet er duidelijk nog meer gedaan worden", stelde Moscovici daar vandaag over.
Royalty-constructie
De Europese Commissie onderzocht verschillende methoden die landen inzetten om bedrijven te helpen met het ontwijken van belasting. Een van die manieren is de zogenaamde royalty-constructie.
In Nederland zijn royalty's onbelast. Bedrijven tuigen daarom allerlei constructies op om om bijvoorbeeld royalty's aan zichzelf uit te betalen via een Nederlandse dochteronderneming, om dat geld vervolgens weer door te sluizen naar een land waar weinig belasting wordt geheven.
Starbucks maakte bijvoorbeeld gebruik van zo'n constructie om de belastingen laag te houden. Ook bands als U2 en Rolling Stones hebben hier in Nederland brievenbusfirma's om van de soepele Nederlandse regels gebruik te kunnen maken, hoewel het bedrijf dat de rechten voor die bands beheert ontkent een brievenbusfirma te zijn.
Weggesluisd geld
Tussen 2010 en 2015 waren royalty-inkomsten goed voor gemiddeld zo'n 1,3 procent van ons totale binnenlands product, blijkt uit het rapport. Dat is vier keer zoveel als het Europese gemiddelde. Inmiddels heeft de Nederlandse regering aangekondigd vanaf 2021 royalty's wel te gaan belasten.
Ook blijkt er uit het rapport dat door Nederland enorme sommen geld aan zogenaamde 'buitenlandse directe investeringen' stromen. Het gaat om biljoenen dollars, honderden keren ons totale BBP. Ook dat is volgens de Commissie een aanwijzing dat hier zogenaamde houdstermaatschappijen gevestigd zijn, die winsten doorsluizen.