Geld en Werk

Netflix betaalde 'the Queen' minder dan mannelijke tegenspeler

14 maart 2018 11:50 Aangepast: 11 april 2018 08:01

Zelfs de koningin krijgt minder betaald dan haar man. Tenminste, in de populaire Netflixserie The Crown. Producenten van die serie hebben toegegeven dat de hoofdrolspeelster een lager salaris kreeg dan haar mannelijke tegenspeler.

In de populaire serie speelt actrice Claire Foy de hoofdrol van koningin Elizabeth II. Ze werd daarvoor genomineerd voor een Bafta-award en een Emmy, en won een Golden Globe. Maar dat ze de ster van de serie is, is niet zo duidelijk terug te zien in haar salaris.

Volgens Variety kreeg Foy zo'n 40.000 dollar (ruim 32.000 euro) per aflevering van de serie. Niet slecht, maar acteur Matt Smith die haar man prins Philip speelt, kreeg meer betaald hebben de producenten toegegeven. Hoeveel meer is niet bekend.  

Doctor Who

Volgens de producenten kreeg Smith een hoger salaris omdat hij al bekend was, dankzij zijn rol in Doctor Who. Hij speelde van 2010 tot 2013 de 'doctor' in die serie. En die bekendheid speelde mee bij onderhandelingen over een rol in The Crown.

Foy was voor de serie nog een stuk minder bekend bij het grote publiek. Maar ook in het tweede seizoen van The Crown kreeg Foy minder betaald dan haar mannelijke collega.

Salaris aangepast

Netflix zegt dat dit in de toekomst niet meer zal voorkomen. Vanaf het derde seizoen wordt het salaris van the Queen gecorrigeerd. "Van nu af aan krijgt niemand meer betaald dan the Queen", aldus creatief directeur Suzanne Mackie.

Daar heeft Claire Foy weinig meer aan. In het derde seizoen wordt ze vervangen door actrice Olivia Colman. Dat komt omdat de serie dan een sprong in de tijd maakt. Wie prins Philip gaat spelen is nog niet bekend.

De discussie over gelijke salarissen en kansen voor mannen en vrouwen in Hollywood speelt al langer. Meerdere invloedrijke actrices zoals Reese Witherspoon en Eva Longoria schaarden zich achter de organisatie Time's Up, die zich inzet tegen seksuele intimidatie en ongelijke behandeling in de filmindustrie. 

Peter van Zadelhoff legde eerder uit waarom Netflix oppermachtig is, maar moet vechten voor iedere kijker

`