Geld en Werk

Vermogen Jeff Bezos groeit enorm: hij is nu rijkste ter wereld

07 maart 2018 12:23 Aangepast: 07 maart 2018 12:42
Beeld © Blue Origin

Het vermogen van Jeff Bezos blijft in ongekend tempo groeien. Dit jaar voert hij voor het eerst de miljardairslijst van Forbes aan met een bedrag van 127 miljard dollar (102 miljard euro). Het is de vraag of iemand hem met zijn tempo ooit nog zal kunnen inhalen.

Bezos, eigenaar van Amazon, raketbouwer en krantentopman is rijk. Heel erg rijk. En voor het eerst is hij de nummer 1 op de lijst der lijsten in de wereld van de allerrijksten: de Forbes Miljardairslijst.

Spectaculair tempo

Bezos heeft zijn weg naar de top in een spectaculair tempo afgelegd: pas in 2016 maakte hij zijn opwachting in de top 10, met een vermogen van 49 miljard dollar. Twee jaar achtereen was hij de grootste stijger. Afgelopen jaar groeide zijn vermogen met maar liefst 39 miljard, de grootste stijging die Forbes ooit zegt te hebben gemeten.

​Eind november 2017, slechts iets meer dan drie maanden geleden, tikte Bezos voor het eerst de magische grens van 100 miljard dollar aan, inmiddels heeft hij ook in euro's de barrière geslecht.

127 miljard dollar

Volgens de real time vermogensteller van Forbes heeft Bezos nu een vermogen van 127 miljard dollar, of 102 miljard euro. Bij het verschijnen van de rijkenlijst, gisterenavond, stond Bezos' vermogen nog op 112 miljard.

Bezos' verdienmodel? Werelddominantie. In alles wil het Amazon van Jeff Bezos de grootste zijn, legde Carien ten Have eerder uit.

Bill Gates

Het vermogen van Bill Gates, de afgelopen 24 jaar maar liefst 18 de nummer 1 op de lijst, kende een meer bescheiden groei. Moest hij het in 2017 nog doen met 86 miljard dollar, inmiddels is zijn vermogen toegenomen tot 90 miljard. Daarmee bezet hij dit jaar een tweede plek op de lijst.

Die groei van zijn vermogen mag gerust opzienbarend worden genoemd, gezien het voornemen van Gates om 99 procent van zijn vermogen weg te geven. Het lijkt de vloek van de allerrijksten: zo veel geld hebben dat je het niet snel genoeg weg kan geven.

Gezamenlijk bezitten 's werelds miljardairs inmiddels 9,1 biljoen dollar. Dit is de top 10:

  1. Jeff Bezos (Amazon): 127 miljard dollar
  2. Bill Gates (Microsoft): 90 miljard dollar
  3. Warren Buffet (Berkshire Hathaway​): 84 miljard dollar
  4. Bernard Arnault (LVMH​): 72 miljard dollar
  5. Mark Zuckerberg (Facebook): 71 miljard dollar
  6. Amancio Ortega (Inditex): 70 miljard dollar
  7. Carlos Slim (América Móvil): 67 miljard dollar
  8. Charles Koch (Koch Industries): 60 miljard dollar
  9. David Koch (Koch Industries): 60 miljard dollar
  10. Larry Ellison (Oracle): 58.5 miljard dollar

Miljardairsleed

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. De grootste verliezer van het afgelopen jaar was Seo Jung-Jin, de ceo van biofarmabedrijf Celltrion. Hij zag zijn vermogen met maar liefst 11,5 procent slinken. Gelukkig heeft hij nog altijd ruim 12 miljard dollar over om zich mee te vermaken.

Ook opvallend is het verlies van América Móvil​-topman Carlos Slim. Ooit was de Mexicaan de nagel aan de doodskist van KPN en meerdere malen voerde hij zelf de lijst van superrijken aan. Dit jaar komt hij niet verder dan een zevende plek op de lijst. Zijn vermogen daalde met 679 miljoen dollar. Voor wat er overblijft, een kleine 69 miljard dollar, hoeft hij zich natuurlijk alsnog niet te schamen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van