Geld en Werk

Met pensioengeld je hypotheek aflossen? Goed idee, maar gaat niet door

21 oktober 2015 19:24 Aangepast: 21 oktober 2015 19:34

Het leek het ei van Columbus: laat huiseigenaren met een ondragelijk hoge hypotheekschuld een deel van hun pensioen inzetten om extra af te lossen.

Partijen in de Tweede Kamer vonden het een prima idee. Maar vandaag gooit staatsecretaris Jette Klijnsma een emmer koud water over het plan. Aflossen met pensioengeld is op dit moment praktisch onmogelijk, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Een interessant idee, vindt Klijnsma, maar het kabinet doet er niets mee.

Best een goed idee
Huiseconoom Mathijs Bouman legt uit waarom het eigenlijk best een goed idee leek: pensioengeld gebruiken om je hypotheek af te lossen. In Nederland moet je verplicht veel sparen voor je pensioen, maar daardoor moeten we ook relatief veel lenen om een huis te kunnen kopen. Het resultaat: in Nederland kennen we ‘lange balansen’, we sparen én lenen te veel. Dat maakt Nederland ook heel kwetsbaar in tijden van financiële crises.

Wanneer mensen hun pensioengeld zouden kunnen gebruiken om de hypotheek af te lossen, zou dat velen kunnen verlossen van een huis dat onder water staat. Daarnaast zou het de balansen verkleinen en Nederland daarmee minder gevoelig maken voor financiële schokken. Kom je dan niet in de problemen, als je nu alvast pensioengeld wegsnoept? Nee eigenlijk niet, legt Bouman uit, want wat je minder aan pensioen krijgt, hoef je dan ook minder te betalen voor je hypotheek.

Jouw pensioengeld niet gelabeld
Klinkt als een degelijk plan, maar dat feest gaat dus niet door. Waarom niet? Omdat jouw pensioengeld niet gelabeld is, vertelt Bouman. Bovendien gaat een deel van de premie die jongeren betalen naar de ouderen. "Dit laat zien hoe slecht ons pensioenstelsel eigenlijk is", zegt Bouman. Het goede nieuws is volgens de econoom wel dat de staatssecretaris al deze zaken meeneemt in de herziening van ons pensioenstelsel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van