
Hoe krijg je de Nederlander aan de elektrische deelauto? In de Noord-Hollandse gemeente Waterland denken ze het te weten. Toch leert een faillissement op Terschelling dat autodelen in ons land soms te mooi om waar te zijn is.
Op de parkeerplaats aan de Pierebaan in Monnickendam staan de eerste twee elektrische deelauto's klaar voor gebruik. Het mag met recht een duurzaam project genoemd worden: de voertuigen worden volledig gefinancierd door de opbrengst uit de twee grote windturbines aan de kop van de Markerdijk.
"Het doel is mensen enthousiast maken voor autodelen én elektrisch rijden", vertelt initiatiefnemer Antoine Maartens van Stichting Duurzaam Waterland. "Ook willen we bewoners die van plan zijn om een tweede auto aan te schaffen laten zien dat er al eentje voor ze klaar staat."
Van deur tot deur
Maartens gaat de komende tijd van deur tot deur om inwoners te informeren. Ook de andere betrokken partijen, de coöperatie Groen Waterland en MRA-Elektrisch, voorheen alleen actief in de metropoolregio Amsterdam maar inmiddels in 80 gemeenten in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, worden ingezet bij de organisatie en promotie van de deelauto's. Die kosten 15 tot 20 euro per dag en zijn de komende vier jaar beschikbaar.
Een van de twee Renault Zoë’s in hartje Monnickendam. (foto: Duurzaam Waterland)
Maar zijn twee auto's niet wat weinig voor de ruim 17.000 inwoners van de gemeente? "We zijn rustig begonnen en hebben de tijd", zegt Maartens. "Als blijkt dat er meer auto's nodig zijn, dan komen die er ook. We willen eerst de kinderziektes eruit hebben: het goed schoonhouden en omgaan met schadegevallen. Daarom gaan we gewoon aan de slag."
Autodelen in Nederland?
In ons land heb je twee opties. De eerste optie is huren via bedrijven zoals Greenwheels, ConnectCar of Car2G. Daarnaast kun je ook particulier autodelen via vrienden of buren, maar ook verzekerd via platforms zoals MyWheels en SnappCar.
Autodelen op Terschelling failliet
Ondertussen is het veelbesproken autodeelproject met elektrische auto's voor Terschelling ter ziele gegaan. Op 28 februari werd het faillissement uitgesproken van Watt Car, het bedrijf van Hans Werner. Zijn 65 Nissan Leafs werden regelmatig gebruik door eilandbewoners, maar nauwelijks door toeristen.
De lage bezettingsgraad is Watt Car uiteindelijk fataal geworden, vertelt Werner, wiens bedrijf deels werd gesubsidieerd door de provincie Friesland. "Autodelen is hot, maar de verwachtingen dat er ook geld mee verdiend kan worden, zijn te hoog gespannen. En het kan geen gesubsidieerd verhaal blijven."
Watt Car begon op Terschelling als Schylge-E-Auto en maakte gebruik van de Nissan Leaf. (foto: RTL Z)
Na functies bij ConnectCar en Car2Go in Amsterdam kreeg Werner het voor elkaar om de elektrische deelauto op Terschelling te introduceren. Werner: "Dat dit nu ook in Monnickendam geprobeerd wordt is een goede zaak. Het idee dat iedere Nederlander een auto wil hebben verdwijnt langzaam. Bovendien is Maartens een bevlogen man die dit project tot een succes kan maken."
Geen winst
Een belangrijk verschil is dat er in Waterland geen winst gemaakt hoeft te worden. Maartens: "Wij zijn geen commerciële partij. We willen vooral mensen blootstellen aan de elektrische deelauto. Het gaat erom dat die auto's rijden. Als dat uiteindelijk door de markt wordt overgenomen is dat prima."