Geld en Werk

Schiphol wijst Dick Benschop (PvdA) aan als nieuwe ceo

10 maart 2018 08:16 Aangepast: 27 maart 2018 13:31
Beeld © ANP

Schiphol wil inderdaad een man voor de vrijgekomen vacature van Jos Nijhuis. De Raad van Commissarissen schuift oud-staatssecretaris Dick Benschop naar voren. Het woord is nu aan minister Hoekstra.

Het consultatieproces met aandeelhouder Financiën is al van start gegaan, meldt de luchthaven. De Raad van Commissarissen verwacht de benoemingsprocedure snel af te ronden.

Benschop (60) is nu in dienst bij Shell als vicepresident van de afdeling Non-Operated Ventures. Bij het oliebedrijf werd hij in mei 2011 benoemd tot president-directeur van Shell Nederland, een functie die hij tot eind 2015 bekleedde.

Maar de meeste mensen kennen Benschop vooral als staatssecretaris van Europese Zaken in het tweede kabinet-Kok. Daarnaast was hij twee jaar directeur van het partijbureau van de PvdA.

Schiphol wil man

Gisteren ontstond commotie nadat de huidige ceo, Jos Nijhuis, zich in een interview liet ontglippen dat Schiphol een man wilde op de vrijgekomen positie van ceo. Het vliegveld wordt nu geleid door twee mannen en twee vrouwen en dat wil het bedrijf zo houden. 

LEES OOK: Zoektocht Schiphol naar nieuwe topman in strijd met discriminatieregels

"Een groot flauwekulverhaal", noemde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) het idee van Schiphol. "Er wordt nergens bezwaar gemaakt als er in een Raad van Bestuur meer mannen zitten dan vrouwen. Ik vind het echt onzin."

Gelijke kandidaten 

Schiphol ontkrachtte de uitspraak van Nijhuis al snel door te stellen dat de voorkeur voor een man pas geldt als zich twee gelijke kandidaten melden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore