Geld en Werk

Advies aan Tesla-aandeelhouders: hou megabonus Musk tegen

06 maart 2018 19:24 Aangepast: 07 maart 2018 07:37
Elon Musk tijdens de after party van de Oscars. Beeld © Getty Images

Het invloedrijke Amerikaanse bureau Glass Lewis adviseert aandeelhouders van Tesla om tegen het nieuwe beloningspakket voor ceo Elon Musk te stemmen. Die wil de komende tien jaar afzien van elke vorm van vergoeding, maar daarna wel een bonus van 55 miljard dollar opstrijken.

Op die bonus heeft hij pas recht, zo staat in het voorstel van Tesla, als de beurswaarde van Tesla (nu zo'n 59 miljard dollar) de komende tien jaar naar 650 miljard stijgt. Tot die tijd krijgt hij geen salaris, geen bonus. Musk heeft overigens nu al 20,5 procent van de Tesla-aandelen in handen. 

Als de gestelde mijlpalen niet gehaald worden, krijgt Musk geen cent, laat een woordvoerder van het bedrijf desgevraagd weten. "De bonus is daarnaast gericht op zijn leiderschap op langere termijn. Elon moet dus aanblijven als ceo van Tesla." 

'Verbluffend hoog'

Maar volgens adviesbureau Glass Lewis is het geen goed plan. In een rapport, dat het op verzoek heeft gemaild, adviseert het Tesla's aandeelhouders om op 21 maart vooral tegen te stemmen. De beloning zou in vergelijking met beloningen bij andere beursgenoteerde bedrijven 'verbluffend hoog' zijn.    

Glass Lewis zegt daarnaast dat de toekenning van deze zogeheten performance-based stock options aan Musk te veel geld zal kosten en dat het bovendien nadelig is voor andere aandeelhouders. De waarde van dit optiepakket ligt volgens Tesla op dit moment op 2,62 miljard dollar. 

Nadelig voor aandeelhouders

Op dit moment staat vast bij welke koers Musk de aan hem toegekende opties kan omwisselen voor aandelen. Stel dat een aandeel Tesla nu op 10 dollar staat en de optiewaarde 12 dollar is, dan kan Musk als de koers stijgt - en het aandeel meer dan 12 dollar waard wordt - zijn slag slaan. Dan pas kan hij er geld mee verdienen. 

Maar de toekenning van zo'n optiepakket is hoe dan ook nadelig voor andere aandeelhouders. Als Musk de opties verzilvert, moet Tesla de aandelen inkopen op de beurs. Dat kost geld. Of het bedrijf moet nieuwe aandelen uitgeven, waardoor de belangen van de andere aandeelhouders verwateren. De winst van het bedrijf moet dan immers verdeeld worden over meer aandelen. 

Kwartaal na kwartaal verlies

Met die winst gaat het overigens nog niet bepaald voortvarend. De elektrische autofabrikant sluit kwartaal na kwartaal af met verlies.

Musk heeft het ondertussen druk met zijn andere projecten en bedrijven zoals de hyperloop en SpaceX. Glass Lewis vraagt zich in het rapport af of Musk deze extreem hoge beloning dan ook nodig heeft om gefocust te blijven op Tesla. 

`