Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Akzo geeft ex-topman Büchner gouden handdruk van 2,1 miljoen

Beeld © ANP

Ton Büchner, die vorig jaar zelf opstapte als topman van verf- en chemieconcern AkzoNobel, is niet met lege handen vertrokken. Akzo gaf hem een vertrekpremie van 925.000 euro, en betaalt hem zes maanden door. Dat kost het bedrijf nog eens 1,2 miljoen euro extra. Daarmee hangt er een prijskaartje van 2,1 miljoen aan het vertrek.

Büchner stapte eind juli op omdat de druk van de overnamestrijd rond Akzo hem te groot werd. De gouden handdruk blijkt uit het vanochtend gepubliceerde jaarverslag.

Opmerkelijk royaal

De vertrekregeling is opmerkelijk royaal. De corporate governancecode voor een goed bestuur van beursgenoteerde ondernemingen schrijft voor dat een ontslagvergoeding hooguit één basisjaarsalaris mag bedragen. Maar Akzo betaalt Büchner dus ook nog zes maanden door.

In totaal ontving de ex-topman voor het hele jaar 2017 ruim 4,5 miljoen aan salaris, korte termijn bonus, aandelen, pensioenvergoedingen en extraatjes. Aangezien hij half juli stopte met werken, is de helft van de meeste beloningscomponenten toe te rekenen aan zijn gouden handdruk.

De beloning in aandelen (in 2017 ruim 2,1 miljoen euro) moet daarvan echter worden afgetrokken, omdat de rechten daarop zijn ontstaan in eerdere jaren. Die staan dus los van de vertrekpremie of de loondoorbetaling. Wat resteert is een beloning van 2,4 miljoen, waarvan Büchner dus de helft ontving toen hij al thuis zat. De doorbetaling van 1,2 miljoen en de ontslagpremie van 925.000 euro samen, zijn goed voor 2,1 miljoen euro. 

'Passend en redelijk'

Even opmerkelijk is dat Büchner überhaupt een vertrekpremie meekrijgt. De corporate governancecode schrijft voor dat een ontslagvergoeding niet wordt uitgekeerd 'wanneer de overeenkomst voortijdig wordt beëindigd op initiatief van de bestuurder.' Akzo zei vorig jaar dat Büchner zelf besloot op te stappen. In het jaarverslag van Akzo staat nu dat zijn contract met Büchner is beëindigd 'met wederzijds goedvinden.' 

In het verslag noemt de raad van commissarissen de gouden handdruk voor Büchner 'gezien de omstandigheden' van zijn vertrek 'passend en redelijk'. Woordvoerster Diana Abrahams licht toe: "Het was vorig jaar een bijzonder jaar. En bij de afwikkeling van het vertrek is de vertrekpremie en het doorbetalen van een opzegtermijn afgesproken." Het FD komt tot de conclusie dat Büchner is ontslagen. 

Verzet tegen PPG

Büchner trad begin 2012 aan als topman van Akzo, als opvolger van Hans Wijers. Vanaf maart vorig jaar gaf hij leiding aan het verzet tegen de overnamepoging van de Amerikaanse branchegenoot PPG. (Lees verder onder advertentie)

Dat verzet leidde tot onvrede van een groep grote aandeelhouders, onder leiding van het agressieve hedgefonds Elliott. In mei won Büchner een rechtszaak, waarmee de aandeelhouders wilde afdwingen dat Akzo aan tafel ging met PPG. Maar de rechter raadde hem wel aan om de verhoudingen met de aandeelhouders te herstellen.

Afhaken Büchner

Tijdens dat proces haakte Büchner opeens af. Eind juli maakte hij bekend af te treden, wegens gezondheidsredenen. Volgens president-commissaris Antony Burgmans was de druk van de functie hem teveel geworden.

Anderhalve maand na zijn vertrek, op 8 september, stelde Akzo zijn aandeelhouders opnieuw teleur. Het verf- en chemieconcern bleek eerder beloofde resultaten niet te kunnen inlossen. Half oktober volgde een tweede winstwaarschuwing.

Pijnlijke winstwaarschuwingen

De twee winstwaarschuwingen waren pijnlijk omdat Büchner in april juist had beloofd dat het op eigen kracht waarde voor de aandeelhouders kon creëren. Met die belofte wilde Akzo PPG van het lijf houden.

Uit het verslag blijkt eveneens dat Büchners rechterhand, de financieel bestuurder Maëlys Castella, geen vertrekpremie kreeg.Castella (1966) legde haar functie begin september neer, op de dag dat Akzo de eerste winstwaarschuwing moest afgeven. Ook zij vertrok om gezondheidsredenen, maar het plan is dat ze blijft werken voor Akzo, daarom is er geen vertrekregeling getroffen. 

Castella zit nog steeds ziek thuis. Burgmans schrijft in het jaarverslag dat hij hoopt dat ze snel beter is. Als ze weer aan het werk gaat krijgt ze een 'senior managementrol'.

Correctie: De aanvankelijke berekening in dit artikel is aangepast, omdat de rechten op de beloning in aandelen zijn ontstaan in eerdere jaren. Zij staan dus los van het vertrek van Büchner en daarom kost zijn gouden handdruk niet 3,2 miljoen euro zoals eerder gemeld, maar 2,1 miljoen.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit