Geld en Werk

Akzo's nieuwe top-toezichthouder werd bij Maersk ontslagen

05 maart 2018 13:44 Aangepast: 13 november 2019 13:08
Beeld © Unilever

Nils Smedegaard Andersen, de beoogd nieuwe president-commissaris van AkzoNobel, werd anderhalf jaar geleden ontslagen als topman van A.P. Moller - Maersk. Hij maakte te weinig vaart met de transformatie van de rederij.

Sindsdien deed de Deen in toezichthoudende functies veel ervaring op met overnamepogingen en private equity. Die ervaring kan van pas komen nu Akzo haar chemiedivisie verkoopt. En ook als er weer een nieuwe overnamestrijd rond de verfgigant zou lostbarsten.

Opvolger Burgmans

Akzo maakte vanochtend bekend dat Andersen wordt voorgedragen als opvolger van Antony Burgmans, die vorig jaar als president-commissaris een belangrijke rol speelde bij het verzet tegen de overnamepoging door het Amerikaanse PPG.

Dat verzet leidde tot grote onvrede bij een groep aandeelhouders, onder leiding van hedgefund Elliott. Veelzeggend is dat Akzo nu benadrukt dat de beoogd nieuwe president-commissaris is gekozen na raadpleging van de belangrijkste aandeelhouders. Elliott wil niet kwijt of het bij de geraadpleegde partijen hoorde, noch commentaar geven op de keuze.

Buitenstaander

Met Andersen als president-commissaris - in plaats van een van de langer zittende commissarissen - kiest Akzo voor een buitenstaander op deze belangrijke positie. Omdat hij niet bij de overnamestrijd betrokken is geweest, kijkt Andersen met een frisse blik naar de situatie van Akzo.

Hij is overigens niet het enige nieuwe bloed bij Akzo. Na de strijd met PPG traden drie nieuwe commissarissen aan, en werden de bestuursvoorzitter en de financieel bestuurder vervangen.

Bierbrouwer en reder

Andersen heeft een indrukwekkend cv. Na zijn studie economie ging de Deen in 1982 aan de slag bij een suikerbedrijf. Al snel stapte hij over naar Carlsberg, waar hij opklom tot de top. Vanaf 2011 gaf hij zes jaar leiding aan de Deense brouwer. Onder zijn leiding verdubbelde de beurskoers van Carlsberg.

In 2007 stapte de destijds 48-jarige Andersen over naar A.P. Moller-Maersk, de grootste containerrederij ter wereld. De rederij zat als gevolg van overcapaciteit en prijsdruk zwaar in de problemen. Andersen reorganiseerde het concern, waarbij duizenden banen werden geschrapt.

Toch werd hij in de zomer van 2016 aan de kant geschoven, omdat hij te weinig vaart maakte met de transformatie van het bedrijf. Zijn opvolger splitste Maersk, en verkocht Maersk Oil aan het Franse Total.

Beroepscommissaris

Andersen keerde niet terug als topman van een grote onderneming, maar ging zijn verzameling commissariaten uitbouwen. Hij was al toezichthouder bij de Anglo-Nederlandse zeep- en voedingsgigant Unilever en bij Dansk Supermarked, het grootste supermarktbedrijf van Denemarken.

Na zijn vertrek bij Maersk kwamen daar nog drie mooie toezichthoudende functies bij, bij olie- en gasgigant BP, het Deense scheepvaartbedrijf Unifeeder en het Deense verpakkingsbedrijf Faerch Plast. Bij die laatste twee bedrijven is hij president-commissaris.

Relatief beschermd

Volgens Akzo beschikt Andersen over een 'schat aan relevante ervaring', maar het is de vraag hoeveel ervaring hij heeft met de situatie waarin het verf- en chemieconcern zich na de turbulente overnamestrijd bevindt.

Als voormalig topman van Carlsberg en Maersk heeft de Deen relatief weinig ervaring met bedrijven die worden bedreigd door agressieve private equityhuizen of overnamehongerige concurrenten.

Zowel de brouwer als de rederij kennen namelijk dominante grootaandeelhouders, waardoor zij relatief beschermd zijn. Carlsberg is grotendeels in handen van een wetenschappelijke stichting; Maersk is voor het grootste deel eigendom van de oprichtersfamilie.

Overnamepogingen en private equity

Aan de andere kant heeft Andersen de laatste jaren wel de nodige ervaring opgedaan met overnamepogingen en private equity. Zo beleefde hij als commissaris bij Unilever begin vorig jaar de korte overnamepoging door het Amerikaanse Kraft Heinz. Dat zette Unilever aan tot een reorganisatie, waarbij de margarinetak voor 6,8 miljard werd verkocht aan private equityhuis KKR.

Ook trad Andersen na zijn vertrek bij Maersk toe als bestuurder en adviseur van het Scandinavische private equityhuis Nordic Capital. De investeerder schoof hem vervolgens in 2017 naar voren als president-commissaris een van de bedrijven uit haar portefeuille, rederij Unifeeder. Dat betekent dat Andersen bekend is met de wensen van investeerders die scherp aan de wind zeilen.

Het Deense verpakkingsbedrijf Faerch Plast, waar Andersen begin dit jaar president-commissaris werd, is eveneens in handen van private equity. Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door het Amerikaanse Advent. Pikant, want Advent wordt genoemd als een van de bieders op de chemiedivisie van Akzo, die in de verkoop staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van