's Ochtends postbezorger, 's avonds schoonmaker of als leraar een eigen bedrijf runnen: in Nederland zijn ongeveer 600.000 mensen die meerdere banen combineren voor de afwisseling of omdat ze anders niet rondkomen. De Sociaal-Economische Raad (SER) wil dat het deze mensen makkelijker gemaakt wordt.
De SER, waarin vakbonden, werkgeversorganisaties en experts zijn vertegenwoordigd, zegt dat de regels er nog te veel vanuit gaan dat mensen maar één baan hebben. Daardoor is het voor mensen met bijvoorbeeld twee banen soms best lastig om alles goed te combineren, zo staat in een rapport van de SER.
Er wordt bij verzekeringen, pensioenregelingen en bijvoorbeeld in afspraken over roosters in cao’s niet altijd aandacht besteed aan combinatiebanen. De raad wil daarom afspraken maken, binnen alle sectoren, om ervoor te zorgen dat werknemers door het combineren van werk in ieder geval op voldoende uren uitkomen om rond te komen.
Afwisseling en extra spaarcentje
Zo'n 600.000 mensen, 7 procent van alle werkenden, hebben een combinatiebaan. Overigens is twee derde wel tevreden over de combinatiebaan. Het zijn mensen die afwisseling zoeken, hun baan combineren met het opstarten van een eigen onderneming of sparen voor iets extra's.
De rest zou liever één baan hebben, aldus de SER. Deze groep combineert meerdere banen uit pure noodzaak omdat ze niet in één van de banen niet genoeg uren kunnen maken of te weinig verdienen. Voor 35 procent is die dubbele of driedubbele baan noodzakelijk om financieel rond te komen.
Vrouwen en hogeropgeleiden
Het zijn vooral vrouwen, jongeren en hogeropgeleiden die banen combineren. In het rapport wordt Stef van der Linden aangehaald die ondernemer is en voor de klas staat als docent maatschappijleer. "Ik zit in twee totaal verschillende branches, twee totaal verschillende terreinen en ik merk dat het elkaar verrijkt."
Hij zegt dat het wel discipline vergt om zijn banen te combineren en 'je moet redelijk stressbestendig zijn'. "Maar ik heb een baan die ik drie dagen per week leuk vind om te doen en daarnaast kan ik met mijn eigen freelance-activiteiten nog een mooi zakcentje verdienen om mijn leven nog leuker te maken."
Dat is precies wat de SER nu wil: het hebben van een combinatiebaan makkelijker maken. "Veelal zijn de uitzonderingssituaties formeel wel voorzien, maar vergt het regelen veel extra energie en administratie'', aldus SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Als het beter georganiseerd wordt, 'maken we het werk plezieriger voor werkenden en werkgevers'.
Hoe dit precies vorm zou moeten krijgen, zegt de SER niet.