Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Mensen laten geld liggen door slechte kennis WOZ

Beeld © ANP

Bijna de helft van de huiseigenaren weet niets of te weinig over hoe de WOZ-waarde van hun huis wordt vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van het AVROTROS-consumentenprogramma Radar onder ruim 16.000 huiseigenaren.

Ook dient maar de helft bezwaar in als de WOZ-waarde te hoog of te laag wordt ingeschat. Consumenten laten daar volgens Radar een hoop geld mee liggen.

WOZ-waarde omhoog: wat kost dat?

Wat kost het je nou precies als je WOZ-waarde omhooggaat? Wij leggen het je uit.

Veel onduidelijkheid over berekening WOZ-waarde

Huizenbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking van hun gemeente, waarin de geschatte waarde van hun woning staat. 90 procent van de ondervraagden heeft inmiddels die beschikking ontvangen. 57 procent is op de hoogte hoe de WOZ-waarde tot stand komt, 43 procent weet dat niet of niet precies.

60 procent van de huiseigenaren zegt dat de schatting realistisch is. 22 procent vindt de geschatte waarde te hoog, 11 procent te laag.

Aantal bezwaarschriften

Er zijn volgens de meest recente cijfers uit 2016 zo’n 8,7 miljoen WOZ-objecten. Het percentage bezwaarschriften lag toen op 1,1 procent. Via bureaus kwamen er toen 19.500 bezwaren. Bijna de helft van al die bezwaren waren gegrond.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws / ANP