Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Trump opent aanval op Chinees bedrijfsleven

President Trump op bezoek bij president Xi Jinping in Peking. Beeld © AFP

President Donald Trump heeft vergaande handelsmaatregelen tegen China in de maak. Naast importtarieven zouden er ook andere restricties opgelegd worden.

Dat schrijven verschillende Amerikaanse media, waaronder Reuters en CNBC. Volgens Reuters zou Trump nieuwe importheffingen willen invoeren op Chinese spullen ter waarde van 60 miljard dollar.

Volgende stap in handelsoorlog

De voornemens zijn een volgende stap in een ontluikende handelsoorlog, die begon bij de aankondiging van grensheffingen op staal, twee weken geleden.

Volgens de bronnen van Reuters moeten de nieuwe maatregelen tegen China vooral de telecom- en technologiesector treffen. Mogelijk zouden er 100 producten in aanmerking komen voor handelsbelemmeringen.

Straf

De stevige maatregelen zouden China moeten straffen voor beleid waarmee Amerikaanse bedrijven worden gedwongen om bedrijfsgeheimen af te staan om op de Chinese markt te mogen opereren en andere schendingen van intellectueel eigendom.

Volgens CNBC en Reuters zou er naast de importtarieven ook gedacht worden aan visumrestricties voor Chinezen die naar de VS willen reizen en investeringsbeperkingen voor Chinese bedrijven, maar daarover zijn verder geen details bekend.

Fel tegen Chinezen

De aankomende maatregelen komen niet uit de lucht vallen. Eerder gelaste Trump al een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken van de Chinezen. Tijdens de campagne trok hij vaak fel van leer tegen het land.

Trump beschuldigde China bijvoorbeeld van het kunstmatig laaghouden van de waarde van de nationale munt, om zo goedkoop te kunnen produceren en exporteren, waardoor 'hele industrieën kapot zijn gemaakt', aldus Trump.

Onduidelijkheid over staalheffing

Ondertussen is er over Trumps vorige handelsbeperking nog veel onduidelijk. De EU hoopt net als Mexico en Canada onder de importheffing van 25 procent op staal en aluminium uit te komen, maar daarover is nog geen overeenstemming.

Trump zegt bereid te zijn om een uitzondering voor de EU te maken, maar dan moet die op zijn beurt eerst andere importtarieven afschaffen. De EU wijst er op dat de VS net zo goed Europese producten belast aan de grens, gemiddeld voor ongeveer hetzelfde percentage.

Slaan, terugslaan en weer terugslaan

De Europese Commissie dreigt dan ook juist met tegenmaatregelen als de staalheffingen doorgaan. En als de EU tegenmaatregelen neemt, zal de Trump opnieuw terugslaan met nieuwe handelsbarrières, bijvoorbeeld op Europese auto's.

Dat zou het begin zijn van een echte handelsoorlog. Een vergelijkbaar scenario wordt gevreesd voor de verwachte maatregelen tegen China. "Als dit serieus is, zullen de Chinezen terugslaan", zegt Derek Scissors van American Enterprise Institute tegen Reuters. "De belangrijkste vraag is, slaat de VS terug tegen die terugslag?"

Zware sancties gaan ernstig zijn voor de beurs, verwacht analist Jos Versteeg: