Ga naar de inhoud
Werk en Geld

Helft werkende Nederlanders leert bij tijdens carrière

Acht op de tien werkenden leren bij om beter te worden in hun vak. Beeld © Bart Maat/ANP

Cursussen, opleidingen, workshops en congressen. Nederlanders houden hun kennisniveau maar al te graag op peil. Ruim de helft van de mensen tussen de 25 en 65 jaar met een betaalde baan volgt tijdens zijn werkzame leven een werkgerelateerde cursus. Daarmee staat Nederland in de top van alle Europese landen.

​Dat blijkt uit de Adult Education Survey (AES), een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde in opdracht van Europees statistiekbureau Eurostat. Van alle Europese landen voert Zwitserland met 58% de lijst aan, gevolgd door Nederland (54%). Noorwegen, Zweden en Oostenrijk maken de top vijf compleet. Roemenië bungelt met 4% onderaan.

Veranderende arbeidsmarkt

Vanwege de veranderende arbeidsmarkt (digitalisering, robotisering en flexibilisering) neemt het belang van bijscholing toe om relevant te blijven, schrijven de CBS-onderzoekers. Acht op de tien respondenten geven dan ook aan bij te leren om beter te worden in hun werk. Het vergroten van carrièrekansen is voor de helft van hen reden voor bijscholing.

Miniatuurvoorbeeld

Een andere vaak genoemde reden is de verplichting vanuit de werkgever of de beroepsgroep. Zo moeten artsen en verpleegkundigen zich permanent bijscholen om de kwaliteit van de zorgverlening te kunnen garanderen. Dit geldt ook voor financiële dienstverleners: accountants en adviseurs zijn verplicht een bepaald aantal educatiepunten te halen om de ontwikkelingen in de sector bij te houden.

Tweedeling in opleidingsniveau

De verschillen tussen vrouwen en mannen zijn verwaarloosbaar. Het CBS signaleert wel een tweedeling in opleidingsniveau. Zo kiezen twee op de drie hoogopgeleiden ervoor om zijn of haar kennis bij te spijkeren, tegenover nog geen één op de drie laagopgeleiden. Van de mensen met een middelbare opleiding kiest bijna de helft ervoor zich bij te scholen.

Wat verder opvalt, is dat mensen die langer in hun huidige baan werkzaam zijn vaker deelnemen aan scholing. Dit komt voornamelijk omdat werkgevers vaker meebetalen aan cursussen wanneer werknemers langer in dienst zijn.

Dit is een artikel van