Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Topman Tata Steel vraagt VS-ambassadeur om uitzondering

Theo Henrar van Tata Steel. Beeld © ANP

'Ordinaire, protectionistische handelsmaatregelen', zegt directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland. De topman heeft in gesprek met Het Financieele Dagblad geen goed woord over voor de Amerikaanse plannen voor importheffingen op staal.

Henrar heeft daarom een gesprek aangevraagd bij de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in Den Haag, laat hij de krant weten. Tijdens de ontmoeting die aanstaande maandag moet plaatsvinden, wil de Tata Steel-topman voorkomen dat de Verenigde Staten het plan voor een importheffing op staal doorzet en vragen om een uitzondering voor Europa.

President Trump maakte donderdagavond bekend dat er een tarief van 25 procent gaat gelden voor staal en 10 procent voor aluminium. Precieze details, bijvoorbeeld of landen worden uitgezonderd, zijn nog niet bekend. "Wij verkopen geen staal onder de kostprijs. Dat is in strijd met de regels van Wereldhandelsorganisatie WTO", aldus Henrar.

Europese Commissie dreigt

Dat Amerikaanse importheffingen voor tegenmaatregelen zullen zorgen, is wel duidelijk. Zo heeft de Europese Commissie inmiddels gedreigd met een eigen importheffing van 25 procent op bepaalde Amerikaanse producten, zoals motoren van Harley-Davidson, bourbon en spijkerbroeken.

Tata Steel: 'Dit gaat ons raken'

Frits van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel in Nederland, denk dat de maatregelen het bedrijf 'ongetwijfeld gaan raken'. En dat kan ook gevolgen hebben voor de hele staalmarkt.

"Als de importheffing echt zo groot wordt dan kun je verschuivingen gaan zien in de wereldwijde staalhandel", zei hij gisteren in een reactie tegen RTL Z. "Misschien gaat Europa dan wel meer met China handelen."

Wel wijst hij op de verschillende soorten staal die er geproduceerd worden. Van Wieringen: "Vaak gaat het bij importheffingen over speciale soorten staal. Maar daar is nu nog niks over bekend."

Kaag: zeer teleurgesteld

Ook de Nederlandse regering is 'zeer teleurgesteld' dat de VS handelsbarrières wil opwerpen en staat pal achter de Europese Commissie. In een korte schriftelijke reactie aan RTL Z laat minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag weten dat ze de onderbouwing van de maatregelen, met name het aspect van nationale veiligheid, 'niet steekhoudend' vindt. 

Trump ondertekent het besluit volgende week.