Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Minister Kaag 'zeer teleurgesteld' over Trumps importheffing op staal

Beeld © EPA

De Nederlandse regering is 'zeer teleurgesteld' dat de VS handelsbarrières wil opwerpen tegen de import van staal en aluminium. Gisteravond kondigde president Trump aan forse importtarieven in te willen voeren. Volgens minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken kloppen de argumenten voor het besluit niet.

Hoewel de details nog bekendgemaakt moeten worden, heeft Trump een importheffing van 25 procent op staal aangekondigd en van 10 procent op aluminium.

Nationale veiligheid

Daarmee proberen de Amerikanen de eigen staalindustrie competitiever te maken, omdat staal uit het buitenland nu eenmaal aanzienlijk duurder zal worden voor Amerikaanse bedrijven.

Meer op RTL Z.nl: Trump pakt 'oneerlijke handel' aan, voert importheffing op staal in

Een andere reden die aangevoerd wordt voor de handelsbarrière is 'nationale veiligheid'. Het binnenlands staalaanbod zou op peil gehouden moeten worden om oorlogsschepen en tanks te kunnen maken.

Niet steekhoudend

In een korte schriftelijke reactie aan RTL Z laat minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag weten dat ze de onderbouwing van de maatregelen, met name het aspect van nationale veiligheid, 'niet steekhoudend' vindt. 

"Als belangrijke handelspartner en NAVO-bondgenoot van de VS, hebben de staalimporten uit Nederland geen negatief effect op de nationale veiligheid van de VS", schrijft de minister.

Steun voor Juncker

Verder laat ze weten de Europese Commissie voluit te steunen. Die haalde gisteren bij monde van voorzitter Jean-Claude Juncker al hard uit naar de Amerikanen. Juncker beloofde binnen enkele dagen 'stevig en evenredig' te reageren om de Europese belangen te verdedigen.

De kwestie is 'mede op verzoek van Nederland' deze week al besproken door de EU-handelsministers met het oog op de belangen van staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden.

Tata Steel: 'Dit gaat ons raken'

Frits van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel in Nederland, denkt dat de maatregelen het bedrijf 'ongetwijfeld gaan raken'. En dat kan ook gevolgen hebben voor de hele staalmarkt.

"Als de importheffing echt zo groot wordt dan kun je verschuivingen gaan zien in de wereldwijde staalhandel. Misschien gaat Europa dan wel meer met China handelen. Grenzen zijn in de internationale handel toch weg, iedereen vervoert al overal", aldus Van Wieringen.

Wachten op details

Of het ook echt zo'n vaart gaat lopen, hangt volgens Van Wieringen af van de details. "Je hebt staal in allerlei soorten en maten. Staal voor bouw, staal voor rollen als auto en batterijen, dat is zeer verschillend. Vaak gaat het bij importheffingen over speciale soorten staal. Maar daar is nu nog niks over bekend."

Hoe de plannen er uiteindelijk ook uit komen te zien, volgens Van Wieringen zal het voor de werkgelegenheid in IJmuiden sowieso geen gevolgen hebben. Die werkgelegenheid staat overigens wel onder druk door het eigen beleid. Door de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp dreigen er 2000 banen in Nederland te verdwijnen.