Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Eindhoven experimenteert met geur en licht tegen agressie

Kan je agressie tegengaan met een frisse sinaasappelgeur? En helpt het om met gekleurd licht te werken om de sfeer goed te houden? Al jaren wordt er op het Stratumseind in Eindhoven geëxperimenteerd met het beïnvloeden van sfeer, agressie en het veiligheidsgevoel in het horecagebied. In april start een nieuwe proef, nu met geuren.

In 2014 ging het niet best met de Eindhovense uitgaansstraat. Er was veel leegstand en er kwamen weinig nieuwe horecabedrijven bij. De straat was vooral bekend vanwege vele geweldsincidenten op uitgaansavonden. Dat moest veranderen, vond gemeente Eindhoven. Tinus Kanters, die ruime ervaring heeft met crowd management, werd op het project gezet.

Kanters wist dat beïnvloeding begon bij het meten van alle factoren. "Dan moet je denken aan temperatuur, waar de mensen vandaan komen, wat voor weer het is, wat er op social media wordt gezegd, hoeveel er gedronken wordt, hoeveel vechtpartijen er zijn, hoe laat dat allemaal speelt en ga zo maar door", vertelt Kanters. "Dat zijn we gaan verzamelen, zodat we een nullijn hadden."

Wat voor invloed heeft licht? 

Eind 2015 werden de straatlantaarns vervangen voor LED-verlichting van Philips, die makkelijk kon worden aangepast. "We dachten: stel nou dat we de straatverlichting van kleur laten veranderen, wordt het gedrag dan ook anders? We hoopten dat we het veiligheidsniveau omhoog en de agressie omlaag konden krijgen", zegt Kanters.

LEES OOK: Licht dimt uitgaansgeweld

Ook werd het Stratumseind volgehangen met microfoons en camera's voor geluids- en bewegingsanalyse. "Het blijkt vrij goed mogelijk te zijn om het systeem te leren om een vechtpartij te herkennen. We zijn het nog aan het testen, maar je ziet het al wel goed."

Is het vechten of is er een vrijgezellenfeest? 

Het systeem kan zien hoe mensen bewegen en of dat afwijkt van hoe ze zich normaal bewegen. Daarnaast herkent het systeem het ook als het geluid afwijkt van 'normaal' geluid. "Je hebt natuurlijk het kroegrumoer, maar het blijkt dat als iemand 'stress' in de stem heeft, het systeem dat kan merken, dan komt er een piekje", vertelt de projectleider.

Toch werkt het allemaal nog niet perfect. "We hebben best wel wat moeite met vrijgezellenfeesten. Die klinken vaak hetzelfde als een vechtpartij. Daarnaast wordt er nog wel eens wat gestoeid, dan zien we dat ook. Dat proberen we eruit te filteren." In de toekomst hoopt Kanters dat ze een paar seconden voor een vechtpartij start het al kunnen detecteren.

Voorspelbare vechtpartijen

Dat klinkt een beetje als Minority Report, de sci-fi-film waarin misdaad van tevoren voorspeld kan worden. Maar dat valt wel mee, stelt Kanters gerust. "De komende vijf jaar kunnen we sowieso nog niets voorspellen, ook al gaan de ontwikkelingen snel. Maar we kunnen niet in iemands hoofd kijken, we zien alleen maar het gedrag en signaleren een sfeer."

Daarnaast bezweert Kanters dat alle data geanonimiseerd verzameld wordt. "We maken nergens opnames van, de bewegingsanalyse verschijnt met stipjes op een kaart. Op individueel niveau mensen volgen is ethisch niet verantwoord, daar moeten we voor waken als overheid."

Vanaf dit voorjaar start de proef met de geurverspreiding op het Stratumseind. Kanters weet dat geuren in de citrushoek door vrijwel iedereen op dezelfde manier worden waargenomen, daarom is er voor de geur van sinaasappels gekozen. Door het lichtjes verspreiden van die geur moet eventueel agressief gedrag verminderen. Kanters hoopt dat de geur mensen rustiger maakt, zodat ze de stapavond tevreden beleven. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de geur van sinaasappels angst en ongerustheid terugdringt. 

'Sinaasappels houden geen woedende mensen tegen' 

"Begrijp me niet verkeerd: we gaan mensen die echt boos zijn niet tegenhouden met licht of geur. Maar we weten dat als mensen tevreden zijn, op hun gemak gaan stappen, er een veel kleinere kans is dat ze agressief worden. Als een hele groep zich fijn voelt, zal een individu niet snel zo’n grens over gaan."

Uit het onderzoek met licht is niet direct een verband met minder vechtpartijen gebleken. "Het is minder dan we verwacht hadden, maar het was toch een interessant experiment. We zoeken bij al die proeven naar verbanden en een experiment is altijd geslaagd, ook als het niet direct werkt."