Geld en Werk

Over je psychische ziekte vertellen op je werk? Zo pak je dat aan

01 maart 2018 15:33 Aangepast: 01 maart 2018 18:13
Beeld © ANP

Qmusic-dj Stephan Bouwman deed gisteren live op de radio een emotionele bekentenis: hij is depressief. Hij hoopt dat zijn lotgenoten zich door hem gesterkt voelen en nu op hun werk ook makkelijker over hun psychische ziekte kunnen praten. Maar is dat wel een goed idee en hoe pak je dat aan?

In de uitzending vertelde de dj dat hij altijd eerlijke radio wil maken, maar al heel lang voor zijn luisteraars verborgen hield dat het slecht met hem ging. Hij wilde wel doen alsof het goed ging, maar het lukte gewoon

Miniatuurvoorbeeld

niet meer. Dat gevoel leeft bij veel meer mensen, vertelt Jaap van Weeghel. Hij is wetenschappelijk directeur van Phrenos, een kenniscentrum voor behandeling, rehabilitatie en herstel van mensen met een ernstige psychische aandoening, en hoogleraar bij Tilburg University.

Lees ook: Qmusic-dj open over depressie: 'Het gaat niet goed met me'

Mensen worstelen vaak met hun psychische aandoening, of dat nu een depressie, een eetstoornis of schizofrenie is, en kunnen dat lang niet altijd voor hun collega's verborgen houden. "Op zo'n moment kan het goed zijn om op je werk te vertellen wat er aan de hand is. Maar op je werk over je psychische aandoening praten, heeft veel verschillende voor- en nadelen", zegt Van Weeghel.

Voordelen en nadelen

Een voordeel van je werkgever vertellen over je ziekte, is dat die er vervolgens rekening mee kan houden. "Je kunt met je werkgever bespreken dat je het nodig hebt om af en toe een plek te hebben waar je je kunt afzonderen, of om af en toe je werktijden iets aan te passen. Als jij je daardoor uiteindelijk beter voelt en het ook beter gaat op je werk, dan is dat alleen maar goed."

En dan de nadelen. Volgens Van Weeghel rusten er nog veel vooroordelen op psychische ziektes. Als je aan al je collega's heel eerlijk vertelt dat je last hebt van schizofrenie of borderline, krijg je waarschijnlijk behoorlijk terughoudende reacties. "Mensen hebben daar nog veel aarzelingen en bedenkingen bij." Dat kan ervoor zorgen dat je vervolgens harder moet werken dan de rest om jezelf te bewijzen en dat je minder kans maakt op die promotie.

Alles op een rij

Volgens de website Samensterkzonderstigma.nl zijn er verschillende voordelen van het vertellen, maar zijn er ook dingen die je tegen kunnen houden. Eerst dat laatste:

  • Je kan bang zijn dat je collega's negatieve opmerkingen maken of gaan roddelen
  • Je moet leren omgaan met de vooroordelen die je collega's hebben
  • Het kan negatieve gevolgen hebben voor je loopbaan

Toch wegen de voordelen daar misschien tegenop:

  • Je hoeft op je werk niet meer te doen alsof alles goed gaat
  • Het wordt makkelijker om hulp te vragen
  • Je kunt je grenzen duidelijker aangeven en krijgt daar meer begrip voor
  • Je kunt blijven werken als het minder goed met je gaat

Kortom: of je het moet vertellen of niet hangt volledig van de situatie af. De belangrijkste tip van Van Weeghel: "Bespreek dit met je behandelaar of een ervaringsdeskundige. Die kunnen je helpen met de keuze om het wel of niet te vertellen, aan wie je het allemaal gaat vertellen en hoe je dat vervolgens gaat doen."

Maak het jezelf makkelijk

Want, mocht je eenmaal de keuze gemaakt hebben om helemaal eerlijk te zijn, let dan wel op de toon van je verhaal. Vertel bijvoorbeeld dat je last van je ziekte hebt, maar er een goede behandeling voor hebt gekregen en ermee hebt leren overweg te gaan. "Als je alleen maar zegt dat je somber bent en last hebt van stemmen in je hoofd, laat je mensen schrikken. Als je het vertelt, is dat onomkeerbaar, dus zorg ervoor dat je dat goed doet. Sommige collega's zullen heel bemoedigend en positief zijn, maar anderen zullen hun vooroordelen op jou projecteren."

En, tekent Van Weeghel aan, kies ook vooral het juiste moment om het te vertellen. Als je eerlijk wil zijn tegen je werkgever, doe je dat bijvoorbeeld beter niet tijdens je sollicitatiegesprek. "Vertel het op een moment dat je het vertrouwen van je werkgever al hebt gewonnen en dat je al wat krediet hebt opgebouwd. Kies ook vooral een moment uit waarop het jou uitkomt, zodat je niet met je rug tegen de muur staat, en oefen het gesprek van tevoren."

Positieve reacties

Als het je lukt om je verhaal op een rustig moment te vertellen en je je verhaal helemaal kwijt kan, levert dat volgens Van Weeghel vaak ook positieve reacties op. "Je ziet dat mensen respect voor je krijgen en het knap van je vinden dat je zo met je ziekte omgaat en ook nog gewoon kunt werken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van