Geld en Werk

De jongste bankier van ABN Amro geniet nog van de acceptgiro’s

21 augustus 2016 14:11 Aangepast: 30 juli 2017 15:00

Hij is verantwoordelijk voor 17 man personeel, 50.000 klanten en het grootste ABN Amro kantoor in Noord-Nederland. En dat op 27-jarige leeftijd.

De toekomst van de 17-jarige Sander van Krieken zag er in 2006 nog heel anders uit. Hij ging de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij doen, een stap - zo leek het - naar een booming carrière in de snelle wereld van het vastgoed. Aan de stijging van de huizenprijzen leek geen einde te komen. Je stapte nog niet een pand in of het was al verkocht.

Halverwege zijn studie kwam er een einde aan dat feestje in de vastgoedwereld. De huizenmarkt stortte in en de banen in het vastgoed waren in geen velden of wegen te bekennen. Eenmaal afgestudeerd besloot de 21-jarige van Krieken nog maar een jaartje studie in Groningen er achteraan te doen. Zijn vastgoed-droom was er nog steeds, dus hij waagde de gok en koos voor de Master Vastgoedkunde.

Geen baan na de studie

In de collegebanken begon de spanning bij hem en zijn studiegenootjes zich wel op te bouwen. Zo uitzichtloos als de stijgende huizenprijzen waren, zo uitzichtloos voelde de dalende prijzen enkele jaren daarna. Was er wel een baan als ze klaar waren?

Nee. Van Krieken probeerde het heel even in de vastgoedwereld maar kwam al gauw van een koude kermis thuis. Gelukkig leek het bankiersvak hem ook mooi, en hij werd aangenomen voor een traineeship bij ABN Amro.

Maar eh...wie wil er na 2008 nou nog bankier worden? Het gedeukte imago van de banken kon hem weinig schelen. "Ik heb nooit bij een bank gewerkt voor de crisis, dus ik ging er juist heel fris in. Ik had helemaal geen last van vooroordelen. Bovendien zijn de lokale retailkantoren heel anders dan die Wall Streetverhalen."

Thumbnail

Droombaan

Na het traineeship ging het snel. Hij mocht als rechterhand van de directeur van het marktgebied Noord Nederland de prestaties meten van de kantoren in Drenthe, Groningen en Friesland. Elk kantoor bezag hij toen stiekem al vanuit een leidinggevende functie: hoe zou ik dit aanpakken? Begin dit jaar werd hij directeur van het kantoor Haren/Hoogezand en enkele maanden terug kwam die ene droombaan voorbij: directeur van het bankkantoor in Leeuwarden. Tot zijn grote vreugde werd van Krieken aangenomen. Nu mocht hij zijn opgedane kennis in de praktijk brengen.

Op 27-jarige leeftijd is van Krieken nu verantwoordelijk voor 17 personeelsleden, 50.000 klanten en het grootste ABN Amrokantoor van Noord-Nederland. Hij vindt het een feestje. "Ik zorg er vooral voor dat onze adviseurs hun werk goed kunnen doen. In de ochtend staan we bijvoorbeeld bij elkaar en bespreken we wat er goed en slecht ging de dag ervoor. En wat we die dag gaan doen." Het mooiste vindt hij het klantcontact. "Je zou het niet zeggen, nu zoveel al online kan, maar er komen hier nog zo’n 100 klanten per dag."

Bitcoin? Acceptgiro!

Van Krieken mag dan in een old school bankkantoor werken, hij volgt de nieuwe ontwikkelingen in de bankenwereld wel. "Natuurlijk lees ik over bitcoin en al die nieuwe technologieën. Maar mijn dagelijkse realiteit is gewoon nog anders. Mensen komen hier niet met bitcoins, mensen komen voor het contact. Er zijn gewoon nog mensen die elke dag hun acceptgirootje komen brengen. En zolang de klanten daar behoefte aan hebben, blijven we dat doen."

Van Krieken ziet wel dat de ontwikkelingen snel gaan. Zelf is hij niet zo onder de indruk van bitcoin. Hij is meer te spreken over (het door ABN Amro zelf ontwikkelde) Tikkie, de app waarmee je geld kan overmaken via Whatsapp. Het ene na het andere bankkantoor sluit. "Natuurlijk gaan er minder mensen naar bankkantoren. Van de 50.000 klanten die onder onze regio vallen, gaat de helft nooit naar een kantoor en de andere helft maar 2 keer per jaar." Maar voor zijn eigen toekomst is dat geen ramp. "Ik wil nu nog met de poten in de klei staan, maar wil uiteindelijk gewoon naar het hoofdkantoor en meer op strategisch niveau gaan werken."

Als de Gerrit Zalm van de toekomst wellicht? "Ha ha, dat durf ik niet te zeggen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore