Update

​Belastingdienst en UWV beperkt bereikbaar na DDoS-aanvallen

07 maart 2018 18:24 Aangepast: 07 maart 2018 18:39
Beeld © ANP

Door terugkerende DDoS-aanvallen op DigiD zijn verschillende overheidssites beperkt bereikbaar. Hierdoor is het niet voor iedereen mogelijk om aangifte te doen via Mijn Belastingdienst of UWV-gegevens in te zien.

De aanval is sinds 15:26 uur aan de gang, meldt Logius, de overheidsdienst die DigiD beheert. Na een uur leken de aanval afgeslagen of gestopt, maar een woordvoerder van het Ministerie van Financiën benadrukt aan het begin van de avond dat de aanvallen aanhouden.

Identiteit verifiëren

DigiD is het digitale systeem waarmee Nederlandse overheden, zoals de Belastingdienst, het UWV en gemeenten, de identiteit van personen op internet verifiëren. Zonder DigiD is het niet mogelijk om digitaal aangifte te doen. De service wordt regelmatig bekritiseerd omdat wachtwoorden via de post worden verstuurd als gebruikers deze vergeten.

Ook werk.nl, een website van het UWV waar vacatures staan en werkzoekenden tips kunnen vinden voor het vinden van een baan, heeft last van een storing, maar deze staat los van de DDoS-aanval, zegt een woordvoerder van het UWV.

Tweede keer deze week

Het was al de tweede keer deze week dat de de website van de Belastingdienst werd aangevallen. Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die bleek ook samen te hangen met een DDoS-aanval. Dat was dinsdag bij de dienst al bekend, maar werd niet gecommuniceerd om een aanzuigende werking van nieuwe aanvallen te voorkomen.

Wie er achter de aanval zit(ten), is niet bekend. Volgens een woordvoerder heeft de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen.

Overbelaste server

Bij een DDoS-aanval maken heel veel verschillende computers, vaak van over de hele wereld, op hetzelfde moment verbinding met een server. Het doel is om de server te overbelasten of zelfs helemaal offline te krijgen.

Sinds begin deze maand kunnen belastingplichtigen aangifte over 2017 doen. Inmiddels hebben al 1,4 miljoen de fiscus laten weten wat ze het afgelopen jaar hebben verdiend. Op de eerste dag waren dat er ruim 400.000. Een record.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore