Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hoppa! Slimme brievenbus maakt wachten op pakketje overbodig

Beeld © Mypo

Niets zo irritant als een nieuwe spijkerbroek of telefoon die wordt bezorgd op het moment dat je niet thuis bent. Wie pech heeft, en de bezorger een paar keer misloopt, moet dagen wachten op zijn nieuwe aankoop. Een slimme brievenbus moet uitkomst bieden.

De startup Mypo heeft een brievenbus met slot ontwikkeld die je aan je deur bevestigt zodra je een pakketje verwacht. De postbode opent de brievenbus door de laatste cijfers van de trackingcode in te toetsen. Zodra hij de deur sluit, krijg jij via een app een melding dat je pakketje is bezorgd. Die app geeft je ook meteen de code waarmee je de brievenbus kunt openen.

Weggewerkt in de gevel

Mypo heeft getest met pakketbezorger DHL en net een vervolginvestering ontvangen van 500.000 euro. Arjan Griffioen van Mypo: “We gaan de slimme brievenbus nu verder doorontwikkelen. Eind dit jaar zal hij te koop en te huur zijn.

De exacte prijs is nog niet bekend, maar de slimme brievenbus gaat rond de 250 euro kosten plus een paar euro per maand voor de app. Wie de brievenbus huurt, is een kleine 10 euro per maand kwijt. “De volgende stap is dat de brievenbus in de gevel wordt weggewerkt bij nieuwbouwhuizen. Daar werken we nu naartoe,” zegt Griffioen.

Andere bezorgopties

Steeds meer bedrijven proberen een aandeel te werven op de markt voor bezorging. Uit een onderzoek van PostNL blijkt dat 86 procent het liefst zijn pakketje thuis laat bezorgen. Maar als je veel van huis ben, welke opties heb je dan nog meer dan een slimme brievenbus?

  • Alternatief adres

Als je weet dat je overdag niet thuis bent, kun je je bestelling ook op je werk of bij je ouders laten bezorgen. Ook kun je tegenwoordig vaak aangeven of je je bestelling ’s avonds wil laten komen, of de volgende dag.

  • Retailpunt

Of je laat het direct naar een retailpunt sturen. Zeker in de steden zitten er vele tientallen. Tot wanneer je er terecht kan, hangt af van de openingstijden van de winkel. Dat kan de kiosk op de hoek zijn of de Albert Heijn.  Je pakket ligt twee weken voor je klaar, daarna gaat het retour naar de afzender.

  • Pakket- en briefautomaat

DHL heeft door hele hele land zo’n 50 grote pakketkluizen staan. Die werken als een soort locker met een code. Kleinere varianten die je met de smartphone kunt openen, worden nu geïntroduceerd.

PostNL test sinds oktober 2016 met pakket- en briefautomaten. Eerst in Almere en sinds vorige maand ook in Limburg. Met de automaat kunnen pakketten zowel ontvangen als verzonden worden.

Thumbnail
  • De kofferbak

In Duitsland test DHL met Smart de bezorging van pakketten in de kofferbak. De pakketbezorger opent eenmalig de auto met een code en legt het pakketje in de kofferbak. Of hij haalt het pakketje juist op. Wanneer we dit in Nederland kunnen verwachten, is niet bekend.

Thumbnail