Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Stijging van de ozb valt mee, ondanks fors gestegen waarde huizen

Een woonwijk in Barendrecht. Beeld © Archieffoto ANP

De onroerendezaakbelasting (ozb) die eigenaren van een huis of ander pand betalen, gaat dit jaar met 1,6 procent omhoog. Dat is opvallend weinig, aangezien de waarde van veel panden juist flink omhoog is gegaan. De uitschieters zijn wel groot: in Voorschoten betalen bewoners bijvoorbeeld 27 procent meer.

De onroerendezaakbelasting (ozb) wordt door iedereen betaald die een eigen huis of ander pand bezit. De hoogte van de ozb wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van het pand dat je bezit, een soort taxatie door de gemeente. Dit jaar gaat die ozb gemiddeld met 1,6 procent omhoog, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 372 gemeenten. 

Dat is een stuk minder dan eerdere jaren; er is jaren gesteggeld over een te hard stijgende ozb. "Vergeleken met voorgaande jaren hebben veel gemeenten zich ingehouden", beaamt Hans André de la Porte, directeur Eigen Huis. "We hebben gemiddelde stijgingen van 3 en soms wel 4 procent gezien."

Grote verschillen

Nog steeds zijn er gemeenten waar het slikken is als je de brief binnenkrijgt. De grootste stijger is Voorschoten, waar de ozb dit jaar met maar liefst 27 procent omhoog gaat. Een woningeigenaar gaat daar 105 euro betalen meer dan vorig jaar.

Ook bewoners van Beemster (20,3 procent) en Heerlen (16,8 procent) zien dit jaar de ozb hard omhoog gaan. In Gouda gaat de ozb juist omlaag, daar betalen mensen 50 euro minder (-18,8 procent).

'Ozb gebruikt om begroting sluitend te maken'

Hoe komt het dat er zulke grote verschillen zijn? Gemeenten mogen zelf de ozb vaststellen, dat doet het college van burgemeester en wethouders. "De gemeentes kijken naar het kasboekje, de begroting moet sluitend zijn en daarvoor wordt de ozb veel gebruikt", legt André de la Porte uit.

Verder kunnen gemeenten voorzieningen betalen vanuit de opbrengsten uit de ozb. "Sommige gemeenten hebben een nieuw zwembad of een gemeentehuis. Dat moet dan betaald worden, en daarvoor wordt vaak de ozb gebruikt."

Dat de ozb niet zo hard stijgt dit jaar, komt doordat zo'n 80 gemeenten de tarieven hebben verlaagd.

Bezwaar maken

Tegen het tarief van de ozb zelf kun je geen bezwaar maken, wel tegen de WOZ-waarde van je huis. Is die te hoog ingeschat, dan betaal je teveel ozb. Hier lees je hoe je bezwaar maakt tegen de geschatte WOZ-waarde van je huis.

Benieuwd hoe de ozb in jouw woonplaats veranderd is? Bekijk het in de tool hieronder:

Een hogere WOZ-waarde is goed en slecht nieuws tegelijk, legt Peter van Zadelhoff uit in deze video: