Geld en Werk

Griepgolf in drukste tijd van het jaar: 'strop van 10.000 euro'

21 februari 2018 16:55 Aangepast: 29 oktober 2018 13:23
Het interieur van Vreeken's Zaden in Dordrecht.

De ongekend lange griepgolf die al weken rondwaart in Nederland, zorgt voor problemen bij sommige bedrijven, die een tekort aan mensen hebben. Zo ook bij Vreeken's Zaden. Ongeveer een derde van het personeel is er ziek, uitgerekend in de drukste periode van het jaar.

"Ons dagteam druppelt inmiddels weer terug, die zijn weer bijna allemaal beter. De meeste van hen zijn twee weken thuis geweest", vertelt eigenaar Ton Vreeken (foto rechts). "Maar nu is het avondteam ziek aan het worden." Voor een bedrijf met ongeveer dertig mensen in dienst, zijn tien zieken 'echt veel'. "Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt, het zijn er meer dan ooit."

Miniatuurvoorbeeld

Erop inspelen is lastig, zegt Vreeken. "Je hoopt iedere dag dat er weer iemand terugkomt. Het vervelende van de griep is: dat is net te kort om een nieuw iemand in te werken. Daardoor ontstaat er een leemte in je team", vertelt de 60-jarige ondernemer.

Vertraging met bestellingen

Dat leidt tot vertraging voor klanten die hun zaden via de webwinkel bestellen. "We nemen nu even genoegen met wat minder", aldus Vreeken. "We verkopen 6000 verschillende zaden van ruim 300 kwekers. Het duurt even om dat allemaal te verpakken voor de verkoop en de voorraad in de winkel aan te vullen."

Klanten die telefonisch proberen de winkel te bereiken, merken dat ook. Ze krijgen de boodschap dat 'door grote drukte' het alleen mogelijk is om per email contact op te nemen. 

Week achterstallig werk

De zieke collega's zorgen ook voor vertraging in het bijhouden van de boekhouding en de kwaliteitscontroles, 'maar dat lopen we allemaal wel in'. Vreeken denkt dat er nog zeker een week nodig is om al het achterstallige werk weg te werken.

Financiële strop

De griepgolf bezorgt het bedrijfsleven flink wat schade. In 2015 meldden werknemers zich gemiddeld bijna 16 dagen ziek, volgens de laatst beschikbare gegevens van onderzoeksbureau TNO (pdf, pagina 99). De meeste ziekmeldingen (1,3 miljoen oftewel 44 procent van alle ziekmeldingen) zijn vanwege een griep of verkoudheid.

Griep of een verkoudheid is overigens niet de grootste veroorzaker van zieke werknemers. Dat zijn psychische klachten zoals een burn-out. Dat komt omdat mensen die zich overspannen ziek melden gemiddeld 55 dagen thuis zitten en mensen met een griep ongeveer 5 dagen.

Al die daagjes griep bij elkaar opgeteld kosten het bedrijfsleven een flinke som geld: 1,3 miljard euro, berekende de Volkskrant op basis van de TNO-gegevens.

Schadepost: 10.000 euro

Die financiële schade loopt voor Vreeken ook flink op, hij schat in dat de griepgolf hem 10.000 euro kost. Omdat het zijn bedrijf anders te veel geld kost, heeft hij contractueel met het UWV afgesproken dat die pas na zes weken verzuim de werknemer gaan betalen. 

De weken daarvoor neemt Vreeken dus zelf het loon van zijn zieke werknemers voor zijn rekening. "Ik ben sowieso een optimistisch persoon en gewend om stroppen op te vangen", zegt hij.

Drukke periode

Omdat veel mensen nu hun zaden bestellen, is dit een drukke periode voor het bedrijf. "Ik denk dat we driekwart van onze omzet halen in de eerste helft van het jaar", zegt Vreeken zonder te willen zeggen hoeveel omzet dat precies is.

De vertraging heeft hem nog geen klanten gekost, denkt hij. "Wij halen sowieso geen Bol.com-snelheid, onze klanten zijn wel gewend aan langere wachttijden." Dat komt omdat het bedrijf volgens Vreeken 'het grootste assortiment van Europa heeft'.

Familiebedrijf

In het bedrijf is de sfeer nog goed: "Iedereen leeft met elkaar mee en ik probeer te zorgen dat er geen stress ontstaat. We weten: het is van tijdelijke aard, we gaan er tegenaan", besluit hij. 

Miniatuurvoorbeeld

De winkel in vervlogen tijden. (Foto: Vreeken's Zaden).

Vreeken werkt al 42 jaar in het familiebedrijf, dat 92 jaar bestaat. Hoe lang hij er nog werkt, is overigens nog maar de vraag. Hij is in gesprek met enkele geïnteresseerde partijen om de winkel te verkopen. Daar geeft hij zichzelf zes à zeven jaar de tijd voor: "De overgang moet wel smooth gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore