Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bank of England-baas: tijd voor strenge regulering cryptocurrency

Gouverneur Mark Carney van de Bank of England. Beeld © AFP

Mark Carney, gouverneur van de Britse centrale bank, hekelt het lakse toezicht op cryptocurrencies en roept op tot regulering.

Met name de uitwisseling tussen bitcoin en andere cryptomunten moet volgens hem gereguleerd worden, zei Carney in een toespraak waar CNBC over bericht.

De topman van de Bank of England noemt de enorme koersbewegingen en volatiliteit 'speculatieve manie' en wil ingrijpen. Carney: "Deze extreme volatiliteit toont deels aan dat cryptocurrencies geen intrinsieke waarde of externe steun hebben."

'Grote verantwoordelijkheid'

Toezichthouders zouden volgens hem de consument moeten kunnen beschermen. "Het is tijd om het crypto-ecosysteem aan dezelfde normen te houden als de rest van het financiële systeem. Onderdeel uitmaken van dit systeem brengt enorme privileges met zich mee, maar daarmee ook grote verantwoordelijkheden", aldus Carney.

Hij stelt voor om crypocurrency aan dezelfde regels te laten voldoen als effecten, de verhandelbare rechten op aandelen, obligaties en opties. Als betaalmiddel zijn cryptocurrencies in zijn ogen namelijk gefaald.

Blockchain

Toch ziet ook Carney toekomst in de onderliggende blockchain-technologie. Want hoewel cryptocurrencies 'de klassieke kenmerken van bubbels' hebben, zei hij dat het belangrijk is om ze niet helemaal te schrappen, aangezien deze technologie het algemeen belang kan dienen.