Geld en Werk

Roemrucht gitaarmerk Gibson op rand van afgrond

21 februari 2018 11:15 Aangepast: 03 maart 2018 10:29
Slash speelt een Gibson Les Paul tijdens een concert in de HMH.

Gibson, een van de bekendste gitaarmerken ter wereld, staat op het punt van omvallen. Het bedrijf heeft zich diep in de schulden gestoken en de schuldeisers plannen een coup.

​Dat schrijven verschillende Amerikaanse media waaronder Bloomberg en CNBC. Talloze wereldsterren speelden op Gibson-gitaren de afgelopen decennia, waaronder gitaarlegendes als Slash, Eric Clapton en B.B. King.

Gibson is in de problemen door een fikse schuldenberg die in de loop van dit jaar afgelost moet worden. Een groot deel van die schuld is gefinancierd door de uitgifte van obligaties en een deel van de obligatiehouders wil het management eruit werken en zelf een meerderheidsbelang verkrijgen.

'Obligatiehouders willen bedrijf in moeilijkheden brengen'

In augustus moet er 375 miljoen dollar (305 miljoen euro) aan uitstaande schulden worden geherfinancierd. Een groep obligatiehouders die claimt twee derde van de schuldpapieren in handen te hebben, wil pas nadenken over het herfinancieren van de schuld als topman en grootaandeelhouder Henry Juszkiewicz het veld ruimt, schrijft Bloomberg.

Die heeft daar geen trek in en verwacht genoeg vers geld op te kunnen halen de komende tijd om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Volgens Juszkiewicz heeft de groep obligatiehouders niet het doel om hun geld terug te krijgen met rente, maar willen ze het bedrijf in de moeilijkheden brengen om zelf de macht te grijpen.

Miniatuurvoorbeeld

Gitaren van Eric Clapton die geveild werden in 2011. (beeld: EPA)

Drie opties

Als er niet tijdig een oplossing voor het conflict met de obligatiehouders komt, worden de problemen voor Gibson alleen maar groter. Als er voor 23 juli geen oplossing is verzonnen, moet er onmiddellijk 145 miljoen dollar aan bankleningen worden terugbetaald, meldt de Nashville Post.

Kevin Cassidy van kredietbeoordelaar Moody's schetst drie mogelijk scenario’s voor Gibson in de krant. Optie 1: Gibson weet toch een herfinancieringsdeal te sluiten met de schuldeisers, hoewel het volgens de analist zeer de vraag is of dat mogelijk is voor een redelijke prijs.

Optie 2: Topman Juszkiewicz moet een aanzienlijk dele van zijn aandelen afstaan in plaats van reguliere afbetalingen op de lening. Optie 3: Gibson gaat failliet.

Sinds 1986 eigenaar

Juszkiewicz is sinds 1986 samen met David Berryman eigenaar van het gitaarmerk, dat sinds 1902 bestaat. De compagnons kochten het merk van Norlin, nadat het in financieel zwaar weer terecht was gekomen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore