Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Groene-energiebelofte Tocardo gaat het opnieuw proberen

Waterturbinebouwer Tocardo, die in januari failliet ging, heeft een doorstart gemaakt. Dat zegt curator Alexander Claus tegen RTL Z. Het bedrijf kan daardoor de ambities op het gebied van de opwekking van duurzame energie toch proberen waar te maken.

Tocardo International uit het Noord-Hollandse Den Oever ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Het bedrijf werd vooral bekend door vijf turbines in de Oosterscheldedam.

Het veelbelovende bedrijf kampte afgelopen jaren met hoge ontwikkelingskosten en een tegenvallende ontwikkeling van de markt voor getijdenenergie. Omdat aandeelhouders Huisman en Tribute Resources de kosten niet meer konden of wilden financieren en een uitgifte van een obligatielening mislukte, ging het bedrijf begin dit jaar bankroet.

Ingenieurs starten door

Afgelopen vrijdagavond, ruim een maand na het faillissement, werden de contracten voor de doorstart ondertekend, zegt curator Claus. Zaterdag zaten de partijen bij de notaris om de overdracht af te ronden.

Dankzij de doorstart behouden vijftien van de twintig werknemers hun baan. De doorstart vindt plaats onder de 'oude' bestuurders, onder leiding van Hans van Breugel. "Dat zijn de ingenieurs, waar de kennis zit", aldus de curator.

Provinciefonds

Die partijen hebben alleen niet het geld dat de waterturbinebouwer zo broodnodig heeft. De financiering van de doorstart komt deels van een groep investeerders die het bedrijf een warm hart toedraagt.

Ook steekt het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland geld in de doorstart, aldus curator Claus. Dat bevestigt directeur Bart Blokhuis van het fonds. "Het fonds is drie jaar geleden opgericht door de provincie om dit soort bedrijven een kans te geven. De technologie is er, het team is er, de markt is er. Dat zijn voor ons genoeg redenen om te investeren."

Blokhuis wil niet zeggen hoeveel het fonds investeert. "Maar het is genoeg om de komende twee jaar door te komen. In die periode zou de gewenste doorbraak gerealiseerd moeten worden. Het is overigens niet uit te sluiten dat er dan opnieuw een nieuwe investering nodig is." 

Verplichtingen overgenomen

Volgens Claus levert de doorstart slechts een bescheiden bedrag op voor de failliete boedel. "De grote winst zit er echter in dat een aantal bestaande verplichtingen worden overgenomen door 'het nieuwe' Tocardo."

Daarbij zit een obligatielening die is verbonden aan een eerdere crowdfunding van een van de projecten. "Ook hoeft de boedel nu geen kosten te maken voor het verwijderen van de geplaatste turbines." Ten slotte gaat de opgebouwde kennis en technologie nu niet verloren. "Dat is winst voor de BV Nederland", aldus fondsdirecteur Blokhuis.