Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zo maak je zelf bezwaar tegen de geschatte WOZ-waarde van je huis

Beeld © ANP

Het is hét gesprek op menig feestje met de buren: de jaarlijkse WOZ-bepaling. De meeste woningbezitters krijgen deze maand te horen hoeveel hun huis volgens de gemeente waard is. Een hogere waarde betekent soms meer betalen. Zo maak je zelf bezwaar.

Allereerst: hou goed je brievenbus en inbox van MijnOverheid in de gaten. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan namelijk tot zes weken na de datum die op de aanslag of beschikking staat. Daarna ben je te laat.

Die WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De waarde van je woning, winkel of kantoor wordt elk jaar opnieuw bepaald aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Aan de hand van die waarde worden gemeentelijke belastingen berekend.

Stijging van 30 procent

Gaat die WOZ-waarde in een jaar tijd met 10, 25 of zelfs 30 procent omhoog en vind je dat te veel, klim dan in de pen. De meeste gemeenten leggen op hun sites uit hoe er bezwaar aangetekend kan worden en dat moet in ieder geval schriftelijk gebeuren. Zorg wel dat je een ontvangstbevestiging krijgt. 

Leg in die brief ook uit waarom je denkt dat de waarde niet juist is vastgesteld. Voorbeeldbrieven vind je op de site van Vereniging Eigen Huis.  

Bureau inschakelen 'niet nodig'

Er zijn ook tal van bureaus die dit voor je kunnen doen, vaak op 'no cure no pay'-basis. Maar, zo waarschuwt BGHU, een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen in de regio Utrecht, dat is echt niet nodig. "Het bezwaarschrift, ongeacht of dit door uzelf of een bureau wordt ingediend, wordt door ons serieus beoordeeld en afgehandeld."

"Zodra een bezwaar binnen is gaan we de woning direct opnieuw taxeren", laat BGHU-directeur Arnold Geytenbeek weten. Stel dat na een bezwaar blijkt dat de WOZ-waarde van een woning inderdaad 10.000 euro te hoog is en dit wordt aangepast.

In dit geval levert dat je in Utrecht een besparing op van 13 euro per jaar: tien euro onroerendzaakbelasting en drie euro waterschapsbelasting. 

Taxatie

Bij de taxatie van de woning of bedrijfspand wordt gekeken naar de prijzen van vergelijkbare panden die in dat je ervoor in de buurt verkocht zijn. "Gemeenten komen soms ook langs en kijken dan naar de staat van de woning of eventuele verbouwingen", legt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis uit. 

Zolang de bezwaarprocedure loopt, hoef je het hogere bedrag voor de gemeentelijke belastingen nog niet betalen. Maar in Utrecht mag dat bijvoorbeeld wel. Bij een gelijk en dus lagere WOZ-waarde krijg je het teveel betaalde bedrag met terugwerkende kracht terug.

In Amsterdam volgt bij bezwaar direct uitstel van betaling en in het geval van een automatische incasso wordt deze stopgezet. Wordt het bezwaar afgewezen dan kun je naar de rechter stappen.  

Kosten

Voor jou als huizen- of kantoorbezitter is er niets te verliezen bij het maken van bezwaar. Het kost je geen geld (zolang je niet naar de rechter stapt), althans, niet direct. Wél indirect, zegt Geytenbeek. Het is hem een doorn in het oog hoe de 'no cure no pay'-bureaus geld verdienen met de bezwaren. 

Zij kunnen namelijk diverse wettelijke vergoedingen neerleggen bij de instanties die de gemeentelijke belastingen regelen en bij de gemeenten die dit zelf doen. "Ook al gaat een WOZ-waarde maar 1000 euro omlaag, dan zijn wij door zo'n bureau honderden euro's kwijt. En dat is belastinggeld."

Voor het indienen van een bezwaarschrift kan een bureau een wettelijke vergoeding indienen van 249 euro. En daarnaast nog eens 242 euro voor het indienen van een taxatierapport. 

Gelijk 

Er zijn volgens de meest recente cijfers uit 2016 zo'n 8,7 miljoen WOZ-objecten. Het percentage bezwaarschriften lag toen op 1,1 procent. Via bureaus kwamen er toen 19.500 bezwaren. Bijna de helft van al die bezwaren waren gegrond. 

De Vereniging Eigen Huis zegt dat het aantal bezwaren de afgelopen jaren afnam, maar dat door de stijgende woningprijzen de WOZ-waardes soms flink omhoog gaan. "We zien zelfs stijgingen van 40 procent."  Dat is overigens niet per definitie slecht nieuws, legt presentator Peter van Zadelhoff uit:

Dit is een artikel van