Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nederland gaat strenger optreden tegen brievenbusfirma's

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld © ANP

Nederland moet een stuk minder aantrekkelijk worden voor brievenbusfirma’s. Fiscale sluiproutes voor bedrijven die hier alleen op papier gevestigd zijn verdwijnen binnenkort.

Dat is vandaag besloten in de ministerraad. De belangrijkste maatregel is de invoering van een zogenoemde bronbelasting op rente- en royaltystromen vanaf 2021.

Nederland doorsluisland

Omdat die nu niet zijn belast in Nederland, verzinnen buitenlandse bedrijven constructies om bijvoorbeeld royalty's aan zichzelf uit te betalen via een Nederlandse dochteronderneming, om dat geld vervolgens weer door te sluizen naar een land waar weinig belasting wordt geheven.

Koffieketen Starbucks had bijvoorbeeld zo'n constructie opgetuigd. Door hoge royalty's te betalen aan een dochteronderneming in Nederland voor het gebruik van het eigen product, werd de winst in het buitenland gedrukt (waardoor de winstbelasting lager uitpakte). De royalty's die via Nederland werden weggesluisd bleven op hun beurt onbelast.

Niet de enige

In het geval van Starbucks bleek de constructie zo gortig dat de Europese Commissie oordeelde dat het illegaal was. Maar Starbucks is zeker niet het enige bedrijf dat op een dergelijke manier gebruik maakt van de Nederlandse regels.

Ook bands als de Rolling Stones en U2 hebben een brievenbusfirma in Nederland om zo minder belasting te betalen over hun inkomsten.

Nieuwe verdragen

Als de nieuwe regels er inderdaad komen, zou deze manier van belastingontwijking onmogelijk worden. Een andere maatregel die wordt voorgesteld is het opnemen van meer anti-ontwijkingsbepalingen in belastingverdragen die Nederland sluit met andere landen.

Die bepalingen moeten het moeilijker maken voor bedrijven om het Nederlandse belastingstelsel te gebruiken om ergens anders minder belasting te betalen.

Naming and shaming

Naast een aantal kleine andere voornemens, is het kabinet ook van plan om harder op te treden tegen notarissen en advocaten die hun klanten bewust helpen de boel te tillen. Boetes voor dat soort vergrijpen zullen openbaar gemaakt worden.

Staatssecretaris Menno Snel zegt op deze manier 'serieus werk te maken van het aanpakken van brievenbusfirma's'. Snel zegt het 'beeld te willen kantelen' dat Nederland een belastingparadijs zou zijn.

Verschillende internationale organisaties hebben erop gewezen dat als de EU de criteria voor wat een belastingparadijs is ook op zijn eigen leden zou betrekken, Nederland daar zeker bij zou horen.