Geld en Werk

Weg met huisjesmelkers: vergunningsplicht voor verhuur op komst in Amsterdam

16 februari 2018 17:25 Aangepast: 16 februari 2018 17:25
Amsterdamse huizen moeten van Amsterdammers blijven, vindt wethouder Ivens. Beeld © ANP

Wie zijn huis wil verhuren, moet in Amsterdam mogelijk binnenkort een vergunning aanvragen. Daarmee wil de stad minder aantrekkelijk worden voor beleggers, die met een grote zak geld panden kopen om die vervolgens te verhuren. Een linkse meerderheid in de gemeenteraad ging gisteren akkoord met een PvdA-motie hierover.

En die regel moet liever vandaag dan morgen ingaan, vindt SP-wethouder Laurens Ivens. Hij wil de excessen op de Amsterdamse woningmarkt aanpakken. Als voorbeeld geeft hij een woning die drie ton kost. Gewone mensen bieden daar al overheen. "Maar dan komt er een belegger langs die een ton overbiedt. Huizen moeten van Amsterdammers blijven, in plaats van dat het financiële producten worden."

Maatregel volgt op aanpak Airbnb

De Vereniging Eigen Huis sluit zich daarbij aan. Ook die zien dat het, zeker voor starters, onmogelijk is om op te bieden tegen de zakken geld van investeerders. "Amsterdam heeft een aantrekkingskracht op mensen die denken daar geld te kunnen verdienen met onroerend goed. Het is goed dat de gemeente daar paal en perk aan probeert te stellen", laat woordvoerder Hans André de la Porte weten.

Hij vergelijkt de vergunningsplicht met de strengere regels die de gemeente invoerde om Airbnb-verhuur tegen te gaan. Toch verwacht André de la Porte niet dat de huizenprijzen zullen dalen door de maatregel. "Het kan een prijsstijging misschien afremmen."

'Verhuur lost ook een woningprobleem op'

De Amsterdamse makelaars zien weinig heil in de vergunningsplicht, omdat ze de verhuur van net verkochte woningen niet als probleem zien. "Ook een verhuurde woning wordt bewoond door iemand. Dus dat lost ook een woningprobleem op", reageert Chris van Dam van de Makelaarsvereniging Amsterdam.

Daar lijkt hij een punt te hebben, want er is in Amsterdam ook een groot tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Maar het is wethouder Ivens een doorn in het oog dat er torenhoge huurprijzen worden gevraagd voor soms piepkleine appartementen.

Vastgoedimperium

Van Dam vindt de hetze tegen grootvastgoedbezitters in Amsterdam onterecht. "Ik denk dat het heel goed is dat er partijen zijn die honderden panden in de stad bezitten. Dat zijn partijen die vaak al meer dan honderd jaar investeren in onze stad. Die onderhouden de panden, die huisvesten mensen al lang. Dat beschouwen wij als iets positiefs."

Miniatuurvoorbeeld

Prins Bernhard jr., die veel panden bezit in Amsterdam, werd door de SP genomineerd voor Huisjesmelker van het jaar. (foto: ANP)

Of de vergunningsplicht er definitief komt is afhankelijk van Groningen. Die gemeente onderzoekt wat er wettelijk mogelijk is in de aanpak van huisjesmelkers. Het is dan ook nog onduidelijk hoe de plicht en controle daarop eruit zullen zien. In de aangenomen Amsterdamse motie staat dat de hoofdstad Groningen volgt in deze kwestie.

Bewoningsplicht

Daarnaast is wethouder Ivens bezig met het invoeren van een bewoningsplicht voor nieuwbouwhuizen. Die kunnen dan niet meer doorverhuurd worden. Volgens Ivens kan die plicht nog niet worden ingevoerd op bestaande woningen, al hoopt hij dat Den Haag dat ook wettelijk mogelijk gaat maken.

Dat moet ook tegengaan dat buitenlandse investeerders panden kopen als beleggingsobjecten. “We willen geen spookstraten met onbewoonde beleggingspanden”, zegt André de la Porte. Hij trekt de vergelijking met Londen, waar rijke Arabieren, Chinezen en Russen hele wijken in bezit hebben. Onterecht, vindt Van Dam. “Speculeren op waardestijging zie je niet in Amsterdam.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van