Bij de meeste banken krijg je niets tot vrijwel niets aan rente op je spaargeld. Wie een rondje googelt naar 'spaarrente' komt verschillende alternatieve spaarmethoden tegen. Wat zijn dat voor producten, en staat je geld er ook veilig? RTL Z zocht het uit.
Zo’n tien jaar geleden werd je bijna voor gek verklaard als je je geld niet bij de IJslandse bank Icesave parkeerde. Een toprente van meer dan 5 procent, daar kunnen we nu alleen nog maar van dromen. We weten hoe het met Icesave afliep. Toch zijn er weer buitenlandse banken opgestaan die de Nederlandse spaarder proberen te lokken met een hoge rente.
Parkeer je geld in het buitenland
Via het Duitse fintechbedrijf Raisin kan er spaargeld gestald worden bij vier Europese banken in Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Noorwegen. Een andere Duitse startup, Savedo, doet hetzelfde als Raisin en biedt nog meer Europese banken aan. Het klinkt misschien eng, maar dat is het niet volgens Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken, onderdeel van het ministerie van Financiën.
Alle banken vallen namelijk onder het Europees depositogarantiestelsel, dat is opgetuigd na de Icesave-ellende. Gaat een bank failliet, dan krijg je de eerste 100.000 euro toch terug. Zorgen dat je jarenlang van het kastje naar de muur wordt gestuurd door buitenlandse instanties hoef je niet te zijn.
Het depositogarantiestelsel moet zich wel nog in de praktijk bewijzen, vertelt Simonse. "Er zijn geharmoniseerde regels, ik zou me er geloof ik niet heel veel zorgen over maken."
Wie durft na het Icesave-debacle opnieuw spaargeld in het buitenland te parkeren? (Foto: ANP)
Bankieren in Tsjechië of Oostenrijk
Wie geen zin heeft om zelf bij een buitenlandse partij te leuren met een zak spaargeld, kan sinds kort ook terecht bij Binck Bank. Deze Nederlandse bank is partner van Raisin en biedt de mogelijkheid om een deposito te openen bij de Tsjechische J&T Banka en de Oostenrijkse Euram Bank.
In Tsjechië betalen ze met kronen, toch is de rekening volledig in euro’s. "Koersschommelingen maken dus niet uit. Als de bank omvalt, krijg je het wel uitgekeerd in kronen. Mochten die devalueren, dan wordt het alsnog opgetrokken tot 100.000 euro", legt een woordvoerder van Binck Bank uit.
Uiteraard geldt: hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger het rendement. Dit loopt bij de Tsjechische bank op tot 1,92 procent, bij een looptijd van vijf jaar. Wie zijn geld één jaar vastzet krijgt 1,15 procent. Ter vergelijking: de hoogste rente die je krijgt bij een bank met een Nederlandse vergunning is 0,8 procent.
Onbekend, onbemind?
Dit krijg je bij de Amsterdam Trade Bank, een dochterbedrijf van de Russische Alfa-Bank. Waarschijnlijk een onbekende naam voor veel consumenten. Wie zoekt naar een hoge spaarrente komt vaker banken tegen die niet meteen een belletje doen rinkelen.
Ooit gehoord van de Garantibank, Argenta of de DHB Bank? Banken die fors hogere rentes geven dan de bekende vier (Rabo, ABN, SNS en ING). Onbekend is onbemind zou je denken, maar zolang ze meedoen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel zit je goed. Betaalrekeningen worden echter zelden aangeboden, waardoor je wel gebonden bent aan meerdere banken.
Garantibank is een Turkse bank, maar heeft een Nederlandse bankvergunning. (Foto: Getty)
Nog iets anders: de spaarverzekering
Dan is er ook nog uitvaartverzekeraar DELA, die geen spaarrekening, maar een spaarverzekering aanbiedt. Dat lijkt een spaardeposito, maar met een rente van 2 procent bij een looptijd van tien jaar een stuk aantrekkelijker dan andere banken.
Daarnaast wordt er nog eens 10 procent extra uitgekeerd aan nabestaanden, mocht je overlijden. Er zit namelijk een component van een levensverzekering in. "Ik vind het best een ingewikkeld product. Ik zou dit alleen doen als je snapt wat het inhoudt."
Een ander minpunt is dat het niet onder het depositogarantiestelsel valt. Wel is er een opvangregeling voor verzekeraars, mocht het mislopen. Maar 'deze opvangregeling biedt niet dezelfde zekerheid', laat DELA weten.
Beleggen voor dummies
Simonse adviseert mensen die op zoek zijn naar een hoger rendementen eens te kijken naar mogelijkheden om te beleggen. "Natuurlijk brengt dat risico's met zich mee, maar in het algemeen levert het meer rendement op. Doe dat wel met geld dat je kunt missen."
Beleggen klinkt moeilijk, maar de tijd dat je zelf de aandelenkoersen in de gaten moest houden is al lang voorbij. Als voorbeeld om gemakkelijk te beleggen noemt hij Peaks, een app van de Rabobank. Daarmee beleg je automatisch met je wisselgeld. Stel, je rekent in de supermarkt een bedrag af van 25,60 euro. Dan wordt er 26 euro van je rekening afgeschreven en gaat er 40 eurocent naar je beleggingspotje.
Negatieve rente: betalen om te sparen
Voor iedereen die baalt van de lage rente, het kan nog slechter. Bij Triodos Bank betalen zakelijke spaarders met meer dan een half miljoen euro sinds een paar weken0,5 procent negatieve rente. Betalen om je geld te stallen dus.
"Dat heeft ermee te maken dat veel geld aanhouden heel duur is", legt een woordvoerder uit. De bank moet een deel van het geld namelijk stallen bij onder andere de Europese Centrale Bank, en moet daar ook voor betalen.
Overigens kunnen spaarders ervoor kiezen om het geld twee jaar vast te zetten tegen 0 procent regent. Triodos noemt dat een vluchtheuvel voor spaarders, die met dat geld niet naar een andere bank willen, omdat ze bewust kiezen voor de duurzame bank.
Gewone spaarders hoeven zich overigens geen zorgen te maken, de rente (nu 0,0 procent) wordt niet negatief.
Sparen of beleggen? Janneke Willemse geeft antwoord in de RTL Z Beleggersacademy: