Geld en Werk

Jonge mensen beleggen steeds vaker en nemen meer risico

10 juni 2016 17:33 Aangepast: 31 juli 2017 06:00

Beleggen wordt steeds populairder onder jonge mensen. Bij de grootste beleggersbank, DeGiro, is het aandeel nieuwe beleggers onder de 30 zelfs met 70 procent gegroeid in een paar jaar tijd.

Beleggersbanken DeGiro, BinckBank en ABN Amro zien allemaal het aantal jonge beleggers in rap tempo toenemen, blijkt uit een rondgang van RTL Z.

70 procent meer beleggende jongeren

Bij DeGiro is 34 procent van alle beleggers nu jonger dan 30 jaar. In vergelijking met 2013 ligt het aantal jonge beleggers nu 70 procent hoger.

Bij ABN Amro is het aantal jongelingen aanzienlijk lager, maar de trend is hetzelfde. In 2015 was 16 procent van hun klanten jonger dan 34 jaar. Het jaar ervoor was dat nog maar 10 procent: een stijging van 60 procent in een jaar tijd. 

BinckBank zit daar tussenin. Zij konden alleen cijfers leveren over de nieuwe klanten die zij aantrekken. Daarvan is inmiddels een kwart jonger dan 30.

Jongeren nemen meer risico

DeGiro, noemt het een 'positief signaal dat jongeren meer gaan beleggen', omdat sparen op dit moment vrijwel niets oplevert, of zelfs geld kost. De rente op je spaarrekening is op dit moment bij iedere bank minder dan 1 procent. Als je de inflatie meerekent en de vermogensrendementsheffing (als je boven de vrijstelling zit), word je nu dus in feite armer van sparen.

Maar jongeren nemen wel meer (onnodig) risico bij het beleggen dan ouderen. "Oudere beleggers spreiden significant beter in verschillende bedrijven. Deze belangrijke les bij beleggen leert men dus duidelijk met de tijd. Spreiden geeft minder risico voor gemiddeld hetzelfde rendement."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van