Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Belgen krijgen geld toe op hypotheek

Beeld © ANP

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar sommige Belgische huizenbezitters betalen niet aan hun bank voor hun hypotheek, ze krijgen juist geld toe. Dat komt door de lage rente in Europa.

Volgens de Belgische financieel-economische krant De Tijd geldt nu voor een aantal klanten van BNP Paribas Fortis en van ING een negatieve rente.

Het gaat om huizenbezitters die voor 2012 een hypotheek met een variabele rente afsloten. Omdat de marktrente flink is gedaald, is ook de rente die aan hen wordt berekend flink afgenomen. Helaas voor huizenbezitters (en gelukkig voor de banken) gaat het om slechts 'enkele tientallen klanten'.

ECB
De negatieve hypotheekrente pas in een breder beeld van hele lage of soms al negatieve rente. De Europese Centrale Bank heeft het rentetarief dat banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB onlangs verlaagd naar -0,4 procent.

Banken berekenen de steeds lagere rente die zij van de de ECB vergoed krijgen (deels) door aan hun klanten.

Heel lage hypotheekrente
In Nederland krijgen huizenbezitters met een variabele hypotheekrente nog geen geld toe, maar ze betalen vaak nog maar heel weinig rente.

Ook voor een gewone annuïteitenhypotheek betaal je nu trouwens een rente die je een aantal jaren geleden niet voor mogelijk had gehouden: bij ING Bank nu 1,74  procent voor vijf jaar vast met NHG.

Negatieve spaarrente?
Op je spaarrekening krijg je onderhand nauwelijks nog rente. Banken en grote bedrijven betalen zelfs vaak al rente op hun overtollige kasgeld en volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm is het nu niet meer uitgesloten dat ook gewone consumenten geld moeten gaan betalen voor hun spaargeld.

De Duitse spaarbank Sparkasse Oberhausen zei onlangs na te denken over een negatieve spaarrente. Het zou dan wel gaan om nieuwe klanten en bedragen meer dan 1 miljoen euro. De Duitse verzekeraar Münchener Rück heeft geen zin om strafrente te betalen en stopt dan maar een deel van zijn geld in een kluis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van